Hvordan stimulere kollagenproduksjonen i huden?

Hvordan stimulere kollagenproduksjonen og stramme opp huden.

Hvordan stimulere og opprettholde kollagenproduksjonen i huden?

Kollagen er det grunnleggende proteinet i huden vår og er det som holder huden spenstig elastisk, smidig, stram og glatt, og for å si det rett enkelt, det som gir den et ungdommelig utseende.

Etter hvert som vi blir eldre får kollagenproduksjonen vår en liten knekk. Denne reduksjonen av kollagenet skyldes aldringsprosessen, miljøet (varme, kulde, tørrhet osv), livsstil, forurensning, UV stråler og fører til at huden blir tynnere, rynker blir synlig, den blir slappere, kan «sagge»

Men ikke fortvil, det finnes en del ting man kan gjøre for å unngå det og redusere “forfallet” ved å  stimulere og øke kollagenproduksjonen igjen.

For å opprettholde og stimulere kollagenet hjelper det å forstå hvorfor kollagen er så viktig og hvordan man kan stimulere kollagen syntesen eller kollagenproduksjonen som man ofte kaller det.

Kollagen er et nøkkelprotein i menneskekroppen som spiller en avgjørende rolle for å holde ulike vev, som hud, sener og leddbånd, sterke og elastiske. Det fungerer som kroppens “stillas” ved å gi nødvendig støtte for å opprettholde fasthet og motstandskraft i vevet.

Når man er ung produserer kroppen masse kollagen, noe som bidrar til det smidige og levende glatte/plumpe huden til ungdommer og som ofte refereres til «ungdommelig hud».

Men etter hvert som vi blir eldre, vanligvis rundt slutten av tjueårene eller begynnelsen av trettiårene, begynner denne kollagensyntesen gradvis å avta. (man er selvagt fremdeles “ung” i både tjue og trettiårene, men det er allerede da dette begynner å synke).

Denne nedgangen i kollagenet gir mer synlige tegn på aldring, inkludert fine linjer, rynker og tap av hudens fasthet.

De vanligste årsakene til kollagentap er:

 • Aldring: Dette er uunngåelig, kollagenproduksjonen avtaler etter en viss alder og reduseres videre med alderen.
 • UV-stråling: Vi elsker solen, men den er ikke like kjærlig tilbake. UV stråler er som kryptonitt for kollagen.
 • Usunn livsstil: Har du noen gang hørt uttrykket “du er det du spiser”? Det gjelder også for kollagen.
 • Dårlige kostholdsvaner kan påvirke kollagensyntesen.
 • Røyking: Røyking er en annen kollagen-nedbryter. Røyking påvirker blodsirkulasjonen, og reduserer næringsstoffer som støtter kollagenproduksjon.

Sunn og ungdommelig hud kjennetegnes med et robust kollagennettverk, som gir fasthet og elastisitet i huden.

Finnes det naturlige måter å øke kollagenproduksjonen gjennom mat?

Å øke kollagenproduksjonen naturlig innebærer strategiske kostholdsvalg og optimal hydrering. Viktige ingredienser i kostholdet er inkludere matvarer som er rike på vitamin C, som sitrusfrukter, bær og paprika.

Vitamin C spiller en viktig rolle i kollagensyntesen fordi det fremmer hudens motstandskraft og elastisitet. I tillegg bidrar grønne bladgrønnsaker, rike på antioksidanter og essensielle næringsstoffer, til å fremme kollagenproduksjonen.

Hydrering er også en viktig deltaker i å støtte kollagenet. Å drikke nok vann påvirker fuktighetn i hele kroppen, også huden, og det er avgjørende for å opprettholde kollagenstruktur og forhindre tidlig aldring.

Hydrerende matvarer som agurk og vannmelon støtter dette

Finnes det hudpleieingredienser som fremmer kollagenproduksjonen?

Hudpleieingredienser som retinoider, peptider og hyaluronsyre er viktige i å fremme kollagenproduksjon.

Retinoider

 • Retinoider, er derivater av Vitamin A, er kjent for sine kollagenfremmende egenskaper.
  De stimulerer kollagensyntesen ved å fremme cellefornyelse, og oppmuntrer til produksjon av nye, sunne hudceller. Denne prosessen hjelper til med å redusere utseendet på fine linjer og rynker, og bidrar til en jevnere og mer ungdommelig utseende.

Peptider

 • Peptider er aminosyrelenker som fungerer som byggesteiner for proteiner som kollagen. Å inkorporere peptidrike produkter i hudpleierutinen din kan det stimulere kollagenproduksjonen, og hjelpe til med å opprettholde hudens fasthet og elastisitet.
 • Bruk Mushroom Peptide Serum, som inneholder kraftige sopppeptider, dette serumet støtter kollagensyntesen, og fremmer et fyldig og forynget utseende.

Hyaluronsyre

 • Hyaluronsyre er en fuktighetsgivende ingrediens, som ikke bare holder huden fuktig, men også støtter kollagenproduksjonen. Ved å opprettholde optimalt fuktighetsnivå, bidrar hyaluronsyre til hudens generelle helse og motstandskraft.

Kollagen stimulerende produkter med retinoider /vitamin A.

100% Pure Multivitamin + anti oxidant PM facial Oil kollagenproduksjon

Kollagen stimulerende Peptide produkter

Kollagen stimulerende  Vitamin C- og hyalursonsyre  produkter

Litt om noen av de kollagenstimulerende produktene vi nevner over.

 • Collagen Boost Sheet Mask
  • Den kombinerer fordelene med hyaluronsyre med kollagenfremmende ingredienser, og gir en konsentrert dose hydrering og fremmer kollagensyntesen.
 • Multi-Vitamin + Antioksidanter PM Facial Oil
  • Rik på vitaminer og antioksidanter, næres huden av denne ansiktsoljen og støtter kollagenproduksjonen. Antioksidanter beskytter kollagen mot skader forårsaket av frie radikaler, og fremmer en mer ungdommelig teint.
 • Vitamin C Boost
  • Vitamin C er en potent antioksidant kjent for sin rolle i kollagensyntesen. Dette produktet hjelper til med å lysne huden, redusere hyperpigmentering og støtte kollagenproduksjonen for en strålende og jevn hudfarge.
Peeling av huden stimulerer collagenet

Flere ting du kan gjøre for å stimulere kollagenproduksjonen.

Reseptbelagte behandlinger.

Produkter du får kjøpt i butikker og nettbutikker kan være effektive for å fremme kollagenproduksjonen og forbedre hudteksturen, men det finnes også sterkere «krutt» som reseptbehandlinger som tilbyr enda mer potente formuleringer.

Reseptbelagte retinoider inneholder for eksempel ofte høyere konsentrasjoner, og gir raskere og mer merkbare resultater i kollagenrestaureringen. Men de kan ha potensielle bivirkninger og krever nøye vurdering og bør ikke brukes uten å konferere med lege eller hudlege. Det er derfor de er reseptbelagte.

Profesjonelle behandlinger som stimulerer og gjenoppretter kollagen.

Det finnes mange profesjonelle behandlinger som gjenoppretter kollagenet, og det er hudpleiesalonger og hudleger som må gjennomføre disse behandlingene. Det innebærer blant annet laserterapi, mikroneedling og radiofrekvensbehandlinger.
Disse teknikkene stimulerer kollagenproduksjonen, fremmer hudens elastisitet og reduserer utseendet på rynker.

La oss se nærmere på hvordan disse behandlingene fungerer:

Laserterapi

 • Laserbehandlinger bruker fokusert lys energi som trenger gjennom huden og stimulerer kollagenproduksjonen. Forskjellige typer laser kan målrette spesifikke hudproblemer, som rynker eller pigmentering.
 • POSITIVT: Forbedrer hudtone og tekstur, og reduserer rynker og fine linjer.
 • ULEMPER: Avhengig av intensiteten kan nedetid og restitusjonsperiode være nødvendig. Solbeskyttelse er avgjørende etter behandlingen.

Mikro needling.

 • Små nåler skaper mikro-skader i huden, som utløser kroppens naturlige healingsprosess og kollagenproduksjon.
 • POSITIVT: Forbedrer tekstur, minimerer arr og forbedrer kollagenproduksjonen.
 • ULEMPER:  Lett rødhet og hevelse kan forekomme midlertidig. Flere økter kan være nødvendig for optimale resultater.

Kjemiske peelinger.

 • Dette er kjemiskeingredienser som påføres huden, og forårsaker kontrollert eksfoliering og stimulering av kollagensyntesen.
 • POSITIVT: Forbedrer hudtekstur, reduserer fine linjer og adresserer feks pigmenteringsproblemer.
 • ULEMPER: Peelinger kan variere i intensitet, og restitusjonstiden avhenger av dybden på peelingen. Solbeskyttelse er viktig under healingprosessen.

Husk at det er en risiko med sterkere behandlinger, og de bør utføres av fagpersonell. Det kan skade huden på kort og lang sikt om du bruker for sterke produkter og om man ikke kan det, skal man ikke bruke det selv.

Når man jobber med kollagenstimulering, spesielt ved bruk av de sterkeste ingrediensene, bør man tenke på potensielle bivirkningene. Gjøres det riktig kan man oppnå gode resultater.

Microneedling kan hjelpe på kollagenproduksjonen i huden

 

En liten oppsummering av hudlege eller hudpleiebehandlinger: 

 • Bivirkninger som rødhet og hevelse er vanlige, og nedetid varierer basert på behandlingsintensiteten.
 • Hudfølsomhet, spesielt for enkeltpersoner med visse tilstander, kan føre til uønskede reaksjoner.
 • Solfølsomhet etter behandlingen krever streng solbeskyttelse.
 • Dersom man bruker laser, microneelding osv kan det være nødvendlig med flere behandlinger, det kan bli ganske dyrt, men verdt det spesielt om man “plages” av det.
 • En grundig konsultasjon med en hudlege eller sertifisert hudpleier er avgjørende for å vurdere hudens egnethet og sette realistiske forventninger ved slike behandlinger

Ofte stilte spørsmål om kollagen.

Hvor effektive er kollagen i kostholdstilskudd?

Noen studier antyder at kollagensupplementer kan bidra til å forbedre hudens elastisitet og hydrering, og redusere utseendet på rynker, mens mange eksperter mener det er umulig at kollagenet kan taes opp i kroppen via kostholdstilskudd. Så dette har vi ikke noe klart svar på. Man bør vurdere hvilken type kollagentilskudd det er og hvilket type kollagen som brukes. Kollagentilskudd består ofte av brusk fra feks fisk, hval, kylling og kyr og griser.

Ja, regelmessig trening kan ha en positiv innvirkning på kollagenproduksjonen i huden. Trening forbedrer blodsirkulasjonen, og leverer næringsstoffer og oksygen til hudcellene. I tillegg stimulerer det produksjonen av kollagen og andre forbindelser som bidrar til hudens helse.

Den ideelle alderen for å begynne å bruke kollagenfremmende produkter er allerede rundt midten av 20-årene til begynnelsen av 30-årene, når kollagenproduksjonen begynner å avta. Imidlertid er det aldri for sent å dra nytte av slike produkter.

Kollagenfremmende hudpleiebehandlinger har generelt minimale bivirkninger, som rødhet eller irritasjon. Men det er viktig å teste nye produkter på et lite område av huden, spesielt hvis du har sensitiv hud. I tillegg anbefales det å konsultere en hudlege før du starter en ny hudpleierutine, og man bør bruke solkrem under behandlinger med retinoider.

Det kan variere hvordan resultatene blir og hvor raskt man ser resultater. Noen merker forbedringer på noen uker, mens andre kan ta flere måneder. Tålmodighet og konsekvent bruk av produkter eller behandlinger er avgjørende for optimale resultater.

OPPSUMMERING

 • For å gjenopprette og opprettholde kollagenet i huden, bør du tenke helhetlig og langsiktig.
 • Inkluder kollagenfremmende matvarer i kostholdet dit. Husk å prioritere hydrering, drikk mye vann og bruk fuktighetsgivende produkter
 • Husk alltid solkrem
 • Innfør en god hudpleierutine med retinoider, peptider og hyaluronsyre
 • Vurder profesjonelle behandlinger av og til

 -og husk at det ikke er for seint, uansett alder, så finnes det flere mulige behandlinger for å stimulere kollagenproduksjonen og stramme opp huden.

 

Relaterte artikler – les også:

5 måter å behandle tørr og slapp vinter hud – og gjøre den klar for vårsolen

Har du en tørr og dehydrert vinterhud, som føles matt og kanskje ikke så glødende?...

Les mer
Hva er INCI koder og hvorfor bør du lese dem?

Å lære seg en del INCI koder kan være lurt, men samtidig litt vanskelig. Hva...

Les mer
Alt om antioksidanter i skjønnhets- og velværeprodukter

Antioksidanter er superhelter hver dag, de beskytter oss både innvendig og utvendig og de bidrar...

Les mer
Hva er antioksidanter og hvorfor er det så bra for oss?

Du har sikkert hørt ordet antioksidanter, oksidasjon og frie radikaler? Hva er det egentlig, og...

Les mer
Vitenskapen bak Vitamin C sine anti aldrende egenskaper

Det forskes mye på hvilke ingredienser som virker anti aldrende, og Vitamin C er en...

Les mer
0
LAGT I HANDLEKURVEN