Sheasmør (Shea Butter) - Hva er det, og hva brukes det til?

Lyst å lære litt om det fantastiske Sheasmøret, også kalt Shea Butter?

Butyrospermum Parkii Shea Tree - Sheatre

Vi har mange produkter som inneholder det fantastiske sheasmøret.

Sheasmøret kalles kanskje oftest (og heter) SHEA BUTTER. Her kan du lære litt mer om dette, hva det gjør for huden og håret, og hvorfor sheasmør er så bra. 

På de standardiserte ingredienslistene: INCI koder (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) heter det: Butyrospermum parkii  eller Vitellalaria Paradoxa.

Men, hva er egentlig sheasmør, og hvorfor er det så bra for hud og hår?

Sheasmør i krukke

Shea Butter eller sheasmør er vegetabilsk fettstoff, off- white eller elfenbensfarget på farge og er utvunnet av nøttene til det afrikanske Shea Treet. Det vokser på de frodige savannene sør for Sahara.

Sheasmøret er fast ved romtemperatur, og smelter ved kroppstemperatur. Man varmer det lett i hendene, før man tar det på. Nøttene er omgitt av et fruktkjøtt, når de henger på treet og kan se ut som små plommer på utseende og smaker nesten som avokado. Det er 100% vegansk.

I noen kulturer i Vest-Afrika er shea-treet hellig, og kalles livets tre. Treet skal kun berøres av kvinner. Tradisjonelt er det også kvinner som samler fruktene, og som gjør det tidskrevende arbeidet med å utvinne fettet fra nøttene. I samfunn hvor kvinner ellers har svært små muligheter til egen inntekt, er dette i likhet med for eksempel  utvinningen av arganolje i Marokko, vært viktig både for kvinnenes egenverd og posisjon i samfunnet. Dette er grunnen til at sheasmør også kalles ”Kvinnens gull”.

Utvinning av sheasmør Utvinning av sheasmør  Sheafrukt på tre

Sheasmør har lange historiske tradisjoner

Det engelske ordet SHEA kommer fra S`i, navnet på treet i Bambara av Mali. Det har også mange andre lokale navn, for eksempel Karité i Senegal eller Ori som det kalles i enkelte deler i Vest Afrika.

Sheasmør har vært brukt i mange århundrer, til blant annet hudpleie og som helbredende salve, og kan spores tilbake til oldtidens Egypt. Der ble og er Sheasmør brukt for å beskytte huden og håret mot sol og varme, og de tørre vindene i den afrikanske ørken og savannen. Gamle egyptiske kister ble laget av Shea Treet på grunn av sin bevarende egenskap.

Å utvinne sheasmør er en omstendig prosess

Separering av sheanøttene

Man fjerner først fruktkjøttet rundt sheanøttene, og så knekkes nøttende. Tradisjonelt gjøres dette i en stor morter, eller ved å knuse nøttene mot en stein. Denne separeringen har tradisjonelt vært en sosial aktivitet, hvor unge og eldre kvinner jobber sammen på bakken og knuser nøttene. I dag finnes det nøtteknekker maskiner som gjør dette, som reduserer belastningen ved dette arbeidet betraktelig.

Riste/varme nøttene

De knuste sheanøttene blir varmet/grillet i store panner over åpne flammer. Pannene må røres konstant, slik at de ikke brennes. Dette er tungt arbeid, og denne røringen i røyk og flammer, under stekende sol, er en varm affære. På grunn av denne røykfylte stekningen/grillingen, får det originalt fremstilte sheasmøret ofte en svakt røyket duft.

Skille ut fettet/smøret

Når nøttene er varme, males de opp til en finere paste, og gradvis tilsatt vann, for å skille ut oljen. Når oljene flyter til overflaten blir smøret til en slags ostemasse, som blir tatt ut og overflødig vann blir presset ut av massen.  Deretter blir smør/ostemassen smeltet i store åpne panner, på lav varme. En slik langkoking fjerner resten av vannet i smøret.

Sheasmøret, som på dette tidspunktet, har en offwhite eller gylden gul på farge, blir lagt i former og lagt kjølig for at det skal blir hardt. Etter dette formes det som små baller.

 Produksjon av sheasmør Produksjon av sheasmør

Gradering av sheasmør

Sheasmør separeres på flere måter, ved hjelp av vann eller ulike naturlige og kjemiske løsemidler.

A: Rått, urenset, separert ved hjelp av vann.

B : Renset/ her bruker man ofte leire for å separere smøret.

C: Høy rafinert,  ekstraktert ved hjelp av løsemidler som «hexane», som er et av de reneste løsemidlene.

D:  Med laveste form for tilsetningstoffer/løsemidler

E: Med tilsetningsstoffer/løsemidler.

Kvinner som produserer sheasmør

Raffinert og uraffinert sheasmør

Det uraffinerte og ekte sheasmøret er separert og utvunnet med vann, og kalles uraffinert eller kaldpresset sheasmør.

Vår vestlige verden har forsøkt å industrialisere produksjonen. Menneskene er byttet ut med maskiner i store europeiske fabrikker, hvor nøttene lastes inn i ene enden og separeres med for eksempel Hexan, og blir til såkalt raffinert sheasmør. De renses, slik at sheasmøret mister sin karakteristiske lukt.

Det raffinerte sheasmøret er billigere enn det uraffinerte, og det uraffinerte/kaldpressede er i utgangspunktet et bedre produkt. Dette sheasmøret har alle de gode egenskapene, og har best effekt.

Det rene uraffinerte sheasmøret er så trygt at det faktisk kan brukes til matlaging.

Uraffinert sheasmør har en gyllen farge, og en herlig frisk, litt nøtteaktig duft akkurat i det man smører det på. Dette er en duft som man vil elske når man blir vant til den.

Raffinert og uraffinert sheasmør

Bruksområder innen skjønnhetsindustrien

Sheasmør har nesten en magisk evne til å ta vare på huden og håret. Sheasmør brukes ofte til behandling av barn og for sår, arr og kutt i huden. Det brukes til anti innflammatoriske behandlinger, giktbehandlinger og ikke minst i behandling av eksem og andre hudsykdommer, som herpesutslett.

Det uraffinerte sheasmøret er rikt på A, E og F vitaminer, inneholder nesten ikke vann og trenger derfor heller ikke tilsettes kunstige konserveringsmidler. Vitenskapelige undersøkelser har vist at uraffinert sheasmør holder huden mykt og glatt, er betennelseshemmende og regenererer huden.

Sheasmør tåles godt av de alle fleste, men inneholder noe naturlig lateks. Lateks-allergikere bør prøve på et lite område først. De som har atopisk eksem bør bruke renset sheasmør.

Her er noen bruksområder for Sheasmør / Shea Butter

  • Ideell for daglig fuktighet for ansikt og kropp
  • Beskyttende klima- og kuldekrem, også for de små barna
  • Lindrer hard, tørr hud og sprukken hud på albuer, hæler, hender osv.
  • Gir fuktighet til tørr hodebunn
  • Lindrer små insektsbitt og svie
  • Lindrer solbrenthet
  • Reduserer arr og pigmenter
  • Lindrer kløe på grunn av tørke og kulde
  • Kan brukes før barbering for å minimere irritasjon og utslett
  • Hindrer strekkmerker under graviditet 
  • Beskytter huden og forebygger aldring i huden. 
  • Brukes til babymassasje . I afrikanske land, brukes sheasmør til å massere barn og mot bleieutslett ol.
  • Behandler mindre brannskader
  • Behandler mild til moderat eksem. Det rensede Sheasmøret fra Rå Organic Skincare, anbefales til atopisk eksem.
  • Beskytter huden (spesielt leppene) av sol og vind
  • Glatt hudstruktur
  • Lindrer kløe og irritert hodebunn
  • Behandler akne (spesielt når den brukes med afrikansk sort såpe)
  • Absorberes lett i huden, uten å tette porene (non-comedogenic)
  • Vedlikeholder og gjenoppretter den naturlige elastisiteten i huden
  • Gir et sunt og glansfult hår

Vi har mange produkter som inneholder Sheasmør, her er noen av dem:

Rå Organic Skincare har to 100% Sheasmør-produkter. Det ene er kaldpresset, og det andre er renset. Det kaldpressede er som nevnt over presset med vann, og har en svak svak nøtteaktig duft. Det rensede er helt duftfri, og er renset naturlige planteoljer og 0,5% syntetisk konservering på grunn av at de som har atopisk eksem kan reagere på den kaldpressede. 

Dette er rent sheasmør fra RÅ Organic SkinCare.

RÅ Organic Kaldpresset Økologisk Sheasmør RÅ Organic Renset Økologisk Sheasmør

I tillegg har vi mange andre merker og produkter som bruker Sheasmør i produktene sine, på grunn av alle de overnevnte fordelene det gir til produktene.

Eksempler på dette er RÅ Organic Skincare, 100% Pure, Bodhi Cosmetics, K pour Karité (som er det franske ordet for Shea), Terre d`Oc, Mario Badescu, Evolve og Viñali, og da i alt fra hårpleie, bodyscrubber, leppestifter, lipbalmer, såper, bodylotion og håndkremer.

K Pour Karité Cream Shampoo100% Pure Fruit Pigmented Lip ButterBodhi Himalayan Salt Body Scrub Pink Grapefruit

Spør oss om du lurer på noe:)

Beste hilsen oss i Karma.no

1
Karma - Newsletter popup med datamaskin copy

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT!

Du godtar vår Personvernpolicy ved påmelding.

Få nyheter, rabattkoder, konkurranser,

tilbud + råd & tips.

Meld deg på og bli med på alt det herlige som skjer!

LAGT I HANDLEKURVEN