Akne og kosthold

Akne og kosthold

Er det en sammeheng eller link mellom akne og kosthold?

En av de største mytene innen hudpleie er at pommes frites og sjokolade gir kviser og uren hud. Du har sikkert hørt det før og du kan tro at det er sant også. For mange ganger når du har spist masse junk, kan du se resultatet på huden din, i form av kviser. Og da er det lett å tenke at det er en direkte link mellom dårlig kosthold, sukker og junk food- og kviser.

Selv om det ikke er noen dokumentasjon eller forskningsresultater, som beviser at sukker og junkfood er en direkte årsak til kviser og uren hud,  er det likevel slik at hvis du spiser sunt, så har det en positiv effekt helsen din, og da også på hudhelsen din også. Den blir mer robust og friskere, som resten av kroppen.

Nedenfor vil du se noen sunne tips og hva som kan være bra å spise. Det inkluderer noen veldig viktige næringstoffer, som vil holde huden din sunn, noe som kan forhindre kviseutbrudd og som også kan forsterke helbredelsen av kviseutbrudd.

Akne og kosthold

Husk dette….

Sagt på en enkel måte, så skyldes akne  en økt produksjon av androgener, (mannlige hormoner) som gir en økt produksjon av sekreter/fett, som tetter porer, og som gjør at de naturlige akne- bakteriene (som er i huden) mangedobler seg og gir infeksjoner/betennelser.

For å forebygge akne, høres det sannsynlig ut at man bør forhindre økning av hormoner og overflødig fett produksjon.

Undersøkelser viser at fet mat stimulerer hormonproduksjonen og denne hormonproduksjonen KAN reduseres ved å spise ren og ubehandlet mat, som kjøtt, frukt, grønnsaker, nøtter og fullkornsprodukter.

Dette er matgruppene vi bør få i oss pga helsen vår, noe som også påvirker hudhelsen vår. Kviser og uren hud, er hormonelt betinget og ikke kommer av selve kostholdet vårt, men vi kan forebygge omfanget og varigheten med blant annet med et sunt kosthold og riktige ingredienser.

Melkeprodukter og kviser.

Det er en stor debatt om hormoner som gis til kuer for å øke melkeproduksjonen er skadelig for oss. Vi vet imidlertid at hormoner går fra kuen til melken og til oss og vi vet at hormoner er veldig sterkt knyttet til akneutbrudd. Å kutte ut eller minske inntaket av melkeprodukter er en bra måte å se om du er sensitiv mot melkeprodukter. Hvis man kutter ut en periode, vil man fort se om dette gir en bedre hud. Husk bare å få i deg nok kalsium, feks fra mandler, valnøtter, spinat, som også har mange andre gode og næringsgivende ingredienser for en sunn hud.

Fiber og kviser.

Frukt, grønnsaker og fullkornsprodukter har høyt innhold av fiber og hjelper kroppen med fordøyelsen. En treg og ikke funksjonell fordøyelse kan gi opphopninger av toxiner (avfallstoffer) i tarmene og kan til slutt vises på huden.

Essensielle fettsyrer og kviser.

Essensielle fettsyrer er en viktig del av et sunt kosthold og hjelper på å holde huden sunn og frisk fordi de kontrollerer produksjonen av androgener/mannlige hormoner som øker talgproduksjonen. Fettsyrene  finnes i oljer og enkelte matgrupper, og blir sett på som “gode fettsyrer” som forsterker cellemenbranene og funksjonene, og fjerner også kolesterolet i blodårene. Omega 3, 6 og 9 er essensielle fett syrer du trenger hver dag. Omega 3 finner du i avokado, valnøtter, mørke grønne bladgrønnsaker, laks for å nevne noe. Omega 6 finner du i olivenolje, oliven, solsikkeolje og gresskarfrø. Cashew nøtter, sesamolje, pekan og pistasjenøtter er rike på Omega 9.

 

Vitamin A, B, E, sink og kviser

Sink og vitamin A hjelper huden til å fornye seg selv, og kontrollerer hårsekkene( porene) og oljen i disse. Mat som er rik på Vitamin A og Sink, er soyabønner, spinat, tomater, mango og gulrøtter.

Glykemiske dietter/lav karbo og akne.

Når man spiser mat med lav glykemisk index, (langsomme karbohydrater) synes det å ha en positiv innvirkning på uren hud. Dette er mat, som har lite sukker og og som ikke øker insulinnivået i kroppen, som igjen gir økning i androgener (hormoner). Lav glykemisk mat finner man i kjøtt, grønnsaker, fisk, ost og egg

LAGT I HANDLEKURVEN