Forstå risikoen med skadelige ingredienser og hvordan unngå dem

Unngå disse ingrediensene

En sterk motivasjon til å gå over til renere og mer miljøvennlige produkter, er faktisk når man forstår risikoen ved konvensjonelle produkter, som kan inneholde både giftige og skadelige ingredienser – og ikke minst hvordan man kan unngå dem.

Det er vanskelig å unngå noe man ikke vet hva er, så vi har laget en liten guide til de noen av de mest vanlige, som du bør unngå, om du ønsker å bruke renere og tryggere produkter.

Jeg har skrevet mye om naturlige aktive ingredienser opp gjennom årene, men dette blogginnlegget er en guide i hva som er de potensielt mest skadelige ingrediensene vi bør unngå.

Hvis du begynner med disse, så kommer du et godt stykke på vei.

Men først, hvorfor snakke om de skadelige skjønnhetsproduktene? 

Sannheten er at blir konstant “bombardert” av toxiner /giftstoffer fra miljøet, fra mat og drikke, klær, vaskemidler og alt annet vi omgir oss med. Og dessverre er skjønnhetspleie ikke noe unntak.

Svært mange, det vil si mesteparten av all skjønnhetspleie i verden, inneholder kjemiske/syntetiske ingredienser. Og veldig mye av det, kan skade helsen vår, huden vår og miljøet rundt oss.

Vi ser miljøskadene over hele verden idag og dette påvirker oss alle. Det er ikke lenger bare hva vi “smører på oss og som trekker inn i kroppen”, men også hva alt dette gjør mot naturen.

Vi merker veldig godt at det er mange flere som ønsker å leve “grønnere” og bruker mer naturlige produkter nå, enn bare for noen år siden.

Men vi får mye tilbakemeldinger på at mange ikke helt hva de skal se etter og hvordan gjøre “the switch”. Gjelder det deg, så les gjerne videre.

(Men før det, så må jeg bare presisere at dette er en ENKEL oversikt og  jeg går ikke i dybden på noe.  Dette er i utgangspunktet en artikkel for de som ikke vet så mye om dette, men vil vite litt og begynne et sted eller bare ha en påminnelse på hva man kan se etter.)

ingredienser i hudpleie

Hvorfor er det så viktig å unngå giftige ingredienser fra skjønnhetsrutinen sin?

Huden vår er et levende, pustende vev, som kan absorbere oksygen og vann, og derfor også naturlig absorberer det du påfører den. I medisinen finnes det for eksempel smerteplaster, hormonplaster og p-plaster. Det er rett og slett små plaster som du klistrer på huden, og så absorberes virkestoffene inn i blodbanene dine. Tror du at det er noe forskjell på andre ting, som smøres rett på huden?

Det er faktisk slik at toxiner, eller giftige og skadelige ingredienser i makeup og hudpleie kan gå gjennom hudbarrieren, og finne veien inn i blodet ditt og organene dine. Og pudder og sprayer som virvles i luften, er noe vi puster inn, og som går ned i luftbanene og lungene dine.

Uansett om det er et konserveringsmiddel, som skal øke levetiden til et produkt  eller syntetiske løsemidler og emulsjoner, som skal gi en god konsistens til en krem, så kan de trekke inn i huden og kroppen, og potensielt skade huden din og helsen din.

Du kan spørre deg selv om du ville spist bensin eller kvikksølv? Begge disse stoffene er faktisk, og dessverre veldig vanlig i for eksempel konvensjonell sminke. Likevel sminker vi oss med det, hver eneste dag.

Har du tenkt på dette?

Det er ikke de naturlige eller økologiske produktene som blir trukket fra markedet fordi de viser seg å være farlige. Det er de syntetisk- og kjemisk fremstilte ingrediensene.

SULFATER

INCI kode: SODIUM LAURYL SULFATE

SLS står for sodium lauryl sulphate, på norsk kalt natriumlaurylsulfat. SLES, eller sodium lauryl ether sulfate, er et nært beslektet stoff som i hovedsak fungerer likt. SLS og SLES er sulfater, derfor kalles i blant såper uten dem sulfatfrie.

Sulfater (SLS og SLES) er kjemiske skum midler, som får produkter til å skumme. Det brukes i mange ansiktsrenser, kroppsvasker og hårshampoo fordi de skummer og lager bobler. Det er også mye brukt i tannkremer.

Vi er lært opp til at skum  betyr at ting blir rent. Mange kan ikke tenke seg å vaske håret med en shampoo som ikke skummer masse. Dette er et eksempel på hvor påvirket vi faktisk er av reklame og produkter som har vært i markedet i årevis

Sulfater kan være harde og strippe huden, som innebærer at de fjerner våre helt naturlige, beskyttende oljer- og de kan skape irritasjon i huden.

SLES et kosmetisk overflateaktivt middel, som blir værende i miljøet og er et kjent kreftfremkallende stoff. Sulfater kan irritere huden og etterlate den strippet og skape inflammasjon. Det kan også kan utløse eller forverre hudsykdommer som Rosacea, eksem og akne.

PARFYME

INCI Kode: Perfume, Parfum eller Fragrance.

Siden parfyme er et beskyttet ord, i parfymeindustrien, trenger ikke produsentene å oppgi hvilke ingredienser det er i parfymene. (Går på at parfyme er en kombinasjon av dufter og på grunn av konkurranse og unike dufter, og hvis man skriver alle ingrediensene, kan de lettere kopieres).

Vi kan altså ikke vite hva ingrediensene er, så hvis det står parfyme, kan det være 3000 ulike ingredienser. En parfyme kan ha opptil 300 ingredienser i seg. Mange bruker parfyme som et dekkord, for å slippe å oppgi hva produktet faktisk inneholder, og hvilke kjemiske ingredienser det er.

Parfymer kan være naturlige dufter eller kjemiske dufter, + løsemidler og alkoholer. Syntetisk musk er veldig vanlig i parfymer.

Uansett om det står Fragrance eller Parfyme på et produkt, så lenge det er kunstig eller kjemisk parfyme, kan de irritere huden og skape kontaktallergi og overfølsomhet for dufter. Stoffer i konvensjonelle parfymer kan være hormonforstyrrende og påvirke fruktbarheten. Det er spesielt coctail effekten man er bekymret for, og at man ikke vet hva eller mengden av kjemiske ingredienser er.

Du kan også få naturlige parfymer og parfymer har vært brukt i tusener av år. Skjønnhetsdronningen Kleopatra skal ha brukt parfymer, selvfølgelig helt naturlige essensielle oljer, myrrah, olivenolje, kardemomme og kanel.

I naturlige og rene produkter brukes naturlige, essensielle oljer, essenser og ekstrakter fra planteriket til å lage gode, herlige aromaer og dufter, som er trygge for kroppen vår.

 

Stoffer i parfymer
pfas flurostoffer i osmetikk og annet - unngå dem

PFAS – FLUORSTOFFER

INCI : Blant annet polytetrafluoroethylene), perfluorooctyl triethoxysilane, perfluorononyl dimethicone, perfluorodecalin og perfluorohexane

Per- og polyfluoralkylstoffer (PFAS) er en gruppe kjemikalier, som vanligvis brukes i produkter på grunn av deres vann- og flekkbestandige egenskaper.(eks teflon og kysseekte leppestifter).

PFAS har vært knyttet til en rekke helseproblemer, inkludert kreft, immunsystem dysfunksjon og fruktbarhet og vekstproblemer

I dag finner du PFAS i en svært stor andel av konvensjonell makeup. Selv om det foreløpig ikke er noe offisielt forbud mot bruk av PFAS i kosmetikk, er dette under vurdering, og enkelte selskaper faser det ut.

I naturlige varemerker er PFAS helt bannlyst.

En av de største bekymringene med PFAS i kosmetikk er deres potensial til å bioakkumulere i kroppen, noe som betyr at de kan bygge seg opp over tid og forårsake skade. PFAS slippes ut i miljøet under produksjon og avhending av kosmetiske produkter og bygger seg opp i naturen også.

For å beskytte deg mot eksponering for PFAS i kosmetikk, er det best å lese INCI kodene nøye og unngå produkter som inneholder noen form for perfluoralkyl eller polyfluoralkylsubstans.

Du kan også se etter tredjepartssertifiseringer, for eksempel COSMOS, ECO Cert, EWG/ USDA Verified eller Leaping Bunny-logoene /Vegan, som indikerer at et produkt er fritt for skadelige kjemikalier og ikke er testet på dyr, eller handle for eksempel 100% Pure sin Fruit Pigmented® makeup , som er 100% naturlig.

fargetstoffer i kosmetiske produkter

SYNTETISKE FARGESTOFFER

På samme måte som kjemiske og syntetiske dufter, er farger i produkter veldig ofte kunstige og kjemiske.

Kunstige farger er veldig mye brukt og brukes fordi det er så mye billigere å fremstille enn ekte, naturlige farger.

Mange av de kunstige fargene, feks de som er fremstilt av petrolium/bensin derivater, kan tette porene og føre til at man får kviser og irritasjon i huden, Det er veldig mange som ikke vet om dette, men om du har kviser og uren hud og irritasjon (feks der du påfører pudder, foundation, bronzere) så bør du tenke over hva makeupen din inneholder, da det kan være årsaken til at du får kviser og nupper og irritasjon i huden).

Kunstige og kjemiske farger har mange ulike INCI koder:

De som heter (FD&C) BLUE No. 1, RED nr. 40 og YELLOW nr. 5 er er fremstilt fra kjemikalier. De kan også hete  Blue DYE, Yellow DYE og kan ha veldig mange ulike nummer bak seg. De kan også hete LAKE  Blue, Yellow, Red med flere nummer bak seg.

Dette er farger fremstilt av bla petroleum /petroliumsderivater, tungmetaller eller kulltjære. Kunstige farger kan øke risikoen for hudirritasjon, blokkerte porer, kviser og følsomhet og kan i verste fall være kreftfremkallende.

Når det gjelder andre INCI fargekoder begynner de ofte med E- og her er det både kunstige og naturlige farger, men veldig mange kunstige, så dette er rett og slett noe man må sette seg inn i, og for omfattende til å skrive om  her. Det letteste er å lære seg noen farger som ER naturlige og se om de er representert. Det vil være flere kunstige som heter noe med E.

Den generelle regelen er at 100% naturlige produkter, ikke inneholder noen skadelige fargestoffer. Velger du naturlig, er du trygg.

OG HUSK: Makeup eller selvbruningsmerker som sier de er VEGANSKE og CRUELTY FREE veldig ofte ikke er naturlige, og kan inneholde veldig kunstige og potensielt farlige fargestoffer av bensinderivater, bly, kvikksølv, tjære, teflon osv.

Det som er med naturlige fargestoffer er at de er dyrere å lage, og mange farger er ikke stabile i sin natur, så de kan “fade”. Mineral makeup (som er knuste mineraler/krystaller/mica) er også i utgangspunktet trygt, så lenge mineralene som brukes, er i NON nano størrelse og at bindestoffene som holder dem sammen, også er naturlige, trygge og stabile.

100% Pure har utviklet og patentert en måte å bevare naturlige fargestoffer på, slik at de ER stabile og holder fargen sin og ikke smitter av. En prosess de har blitt verdenskjent for. De har til og med blåfarge, som er vanskelig å få til naturlig.

Et ekstra pluss for makeupen til 100% Pure er at den er veldig sunn for huden, da fargene rett og slett er sterke antioksidanter, som beskytter huden og at bindestoffene også kun er smør, oljer ol.

FORMALDEHYD

INCI Formaldehyde

Du har kanskje hørt om det, og ja, det er akkurat det samme som brukes til å balsamering av døde mennesker og bevaring av døde dyr på glassbeholdere og i maling, som brukes i kosmetiske produkter, som neglelakker, øyevippe lim og hårgelé.

Fordi det er en aktiv ingrediens kan det pustes inn, og dersom produktene du bruker inneholder formaldehyd, kan du altså puste det inn om du bruker det. Formaldehyd er linket til svulster og noen kreftformer og bør unngås!

Kjemisk vs naturlig solkrem

KJEMISK SOLFAKTOR

Kjemikalier som brukes I konvensjonelle solkremer er oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate, octinoxate.

Disse kjemikaliene har vært linket mot hormonelle forandringer og bør ikke brukes av de som ammer.

Disse kjemikaliene kan ikke bare påvirke helsen vår, men også skade livet i havet. Det tryggeste alternativet er å velge fysisk filter, som er naturlig solkrem.

Wooden Spoon har solkrem med fysisk filter, som du ikke blir hvit av. Veldig gode og populære. De var de første som lanserte 100% naturlig solkrem med usynlig sink (non nano). De er trygge for babyer, barn og voksne og selvsagt også for naturen.  Du kan kjøpe dem her >>

Ftalater

Det er egentlig helt utrolig å nevne noen bruksområder til enkelte ingredienser i en og samme setning, men ftalater brukes som mykgjører i blant annet i plastemballasje og gulvbelegg, kosmetikk, solkrem og maling. Igjen, når man tenker på at det vi påfører huden, abosorberes en stor andel inn i kroppen, så sier det seg selv at dette ikke er bra for oss.

Ftalalter er hormonforstyrrende og kan påvirke både foster i mors liv og reproduksjon. Noen er også klassifisert som miljøskadelige. Nyere forskning tyder også på at barn som utsettes for husstøv med ftalater, oftere har symptomer på astma og allergi.

Ftalater kan finnes plastemballasje og i kroppspleieprodukter som dusjgele, håndkrem, tannpasta og antirynkekremer og barberprodukter.

1. januar 2000 ble det forbudt å produsere, importere, eksportere og selge ftalatholdige produkter til barn under 3 år. I 2005 innførte EU i sitt direktiv at ftalater skal forbys i produkter til barn under 14 år.

I naturlige produkter og dens emballasje vil man ikke finne Ftalater. Enda en grunn til å velge naturlige produkter. Da er du sikker.

Parabener.

“Ben’ there, don’t do that. Og med THAT menes å bruke produkter med parabener. Det betyr kunstig konserveringsmiddel, som skal øke holdbarheten I et produkt.

Parabener er kjent for å etterligne og forstyrre normal hormonadferd i kroppen vår. Dette kan føre til inkonsekvente kroppsfunksjoner og reproduktive problemer, og det har også vært knyttet til utvikling av kreft.

Det er grunnen til at naturlige og rene produkter bruker plantebaserte ingredienser, som kan på en naturlig måte stabilisere produktet, uten å få de skadelige effektene av kunstige konserveringsmidler.

Det finnes veldig mange typer parabener og det er veldig lite som er så gjennomtestet som parabener. Det har vært episoder der parabener er så uglesett at man har brukt andre mindre testede konserveringsmidler, hvor det har oppstått alvorlige reaksjoner. Så mange sverger fremdeles til å bruke parabener, enn udokumenterte konserveringsmidler.

Alle produkter må konserveres, ellers forderves de og oksideres.

 Det er snakk om mengden som man utsettes for, og her er det mange ulike valg. Husk at det er parabener i veldig mye, til og med i mange type klær.. Så det er mengden og coctaileffekten som også bør taes hensynd til.

Men dette har de naturlige varemerkene løst kjempefint, så det burde ikke være et problem for konvensjonelle produkter heller, men her er det mye uenighet.

Naturlige konserveringsmidler er mange, men for eksempel sopp og urter brukes ofte. Frysetørking og pulveriserte ingredienser uten vann og lufttett emballasje, fermentering er eksempler på konservering i naturlige produkter. Det er viktig med konservering fordi vann, lys og luft forringer naturlige ingredienser som naturlig brytes ned i naturen og må stabiliseres..

Noen vanlige parabener ermetylparaben, etylparaben, propylparaben og butylparaben.

Om silikoner og microplast i kosmetikk

Silikoner, som den populære dimethicone er syntetiske ingredienser som ofte finnes i naturlige makeup primere. Brukes for å unngå at produktet skiller seg, og for å gi en ultra smooth finish i produkter.

Bivirkningen av silikoner er at de kan tørke ut huden, tett porene og føre til kviser og nupper i huden. 100% Pure bruker de naturlige alternativene som naturlige oljer, ris stivelse, sea kelp (alger) og seaweed collagen. De bruker disse silikonfrie primere og funations, og gir en jevn, matt finish som er sunn for huden, og klogger ikke porene dine.

Microplast brukes også for mykgjørende og utglattende effekt, men denne microplasten er et stort problem for naturen. Det ligger lag på havbunnen av microplast som skylles ut via utslagsvasken når vi renser huden eller bader. Microplast er selvsagt også like farlig og finnes i klær, emballasje og mye annet.

Det er mange andre stoffer man skal se opp for. Det er silikoner, microplast, tungmetaller som jern,bly og kvikksølv. Vi skal skrive mer om dette, og vil oppdatere denne artikkelen eller linke til andre artikler, så du kan holde deg oppdatert.

ingredients natural cosmetics vs conventional cosmetics

Bruker du naturlige og økologiske produkter, slipper du å tenke så mye og du trenger ikke vite alt om de skadelige ingrediensene. Naturlige merkevarer har gjort jobben for deg. Så ja, det går helt fint å lage effektive og gode produkter, uten alle de skadelige ingrediensene.

Å forstå alle disse skadelige ingrediensene og tvetydige etikettene – kan være forvirrende og utmattende.

Så lær deg de vanligste i denne artikkelen og oppsummert :

  • Les etiketter. Vær en ingrediensdetektiv. Konvensjonelle produkter er merket med et virvar av ord som ikke kan uttales. Det er også mye Green Washing, der ute. Mange selskaper feilaktig merker produktene sine som “helt naturlige, green, cruelty free” , når ingredienslistene sier noe annet. Så start med å lære deg de mest tvilsomme ingrediensene og bli kjent med dem.
  • Man kaller det for the DIRTY DOZEN, som inkluderer nevnte silikoner, parabener, uttørkende alkoholder, SLS, kjemiske solfiltre, parfymer og fargestoffer.
  • Bli kjent med INCI koder (som står på alle produkter) . INCI er verdenstandard og star for “International Nomenclature Cosmetic Ingredient”. Dette systemet gir oversikt over hva det er, en standard og er påbudt. Men det kan være forvirrende og vanskelig, for navnene er ikke på norske eller engelsk, men en standard som er lik i verden. For eksempel heter Vitamin E, Tocopherol på INCI. Last ned feks appen INCI Beauty og sjekk ulike produkter der. Husk at slike apper kan være veldig subsjektive og rigide. Slik at for eksempel SInk Oxide kan bli merket orange, selv om det er trygt å bruke i non- nano størrelse. Så lenge det er EN merknad, får det orange eller rød, og da bør du lese og se hva det betyr. Det er ihvertfall en god guide på veien.
  • Vurder å følge et hudpleie kurs eller google litt på de mest vanlige INCI kodene i produktene. Du kjenner dem mer og mer igjen. Det viktigste å kunne er de du skal unngå.

Og husk, kjøper du naturlige og økologiske produkter, hos noen som er opptatt av dette (som vi er), så er du sikker på at du får trygge og rene produkter.

Jeg vet at alt dette om ingredienser kan være litt komplisert for mange. Men jeg håper det var interessant og til nytte. Spør oss gjerne om du trenger mer informasjon eller hjelp.

Klem fra Åse

Vil du lese litt mer om naturlige ingredienser – kan du sjekke disse blogginnleggene:

Det er disse ingrediensene du skal se etter – fordi de virker

Dette er ingredienser du skal se etter i hudpleie, dette er ingredienser som virker. De...

Les mer
VITAMIN- GUIDE: alt du trenger å vite om vitaminer, som gjør underverker på huden din

Mange sliter med å vite hva de skal bruke på huden sin. Mange sliter med...

Les mer
Alt om ansiktsoljer – som huden din vil elske

Ansiktsoljer er veldig bra for huden, uansett hudtype og behov. Vi forteller deg hvorfor og...

Les mer
LAGT I HANDLEKURVEN