Earth Month er her og slik kan vi ta vare på jorda og helsen vår

April er verdens earth month - det betyr dette for deg og meg.

Earth Month finner sted hvert år i april, og er en måned hvor man setter ekstra fokus på miljø og skape bevissthet rundt miljøforurensning som påvirker jorda vår i så stor grad. Det er noe vi også har lyst å fokusere på, i det store og hele ha en ekstra grønn måned.

Det passer jo også bra nå som våren står foran oss, ikke sant?

Så først, hva er Earth Month?

Earth Month oppsto i 1969, etter man var vitne til et massivt og destruktivt oljeutslipp i Santa Barbra, California.  En gruppe aktivister demonstrerte mot dette de dannet en miljøaktivist gruppe, som arrangerte en Earth Day i 1970.

Dette ble etterhvert forlenget til Earth Month. I 1990 nådde Earth Month en global skala, da over 200 millioner mennesker i over 140 land ble med på det månedlige arrangementet. I dag er Earth Month i 195 land og har 150 000 partnere fra hele verden.

EARTHDAY.ORG (EDO), den globale arrangøren av Earth Day og den største rekruttereren av miljøbevegelser over hele verden. De kunngjør hvert år temaet for Earth Day og i 2023 var  temaet – «Invest in Our Planet».

I 2024 er temaet “Planet vs Plastic” – hvor målet er å redusere hele verdens plastproduksjon med 60% innen 2040.

Som de fleste er klar over er verdens plastproduksjon et av de største forurensningskildene for naturen.

Enkelte plastformer brytes ikke ned på hundrevis av år. Biologisk nedbrytbare plastløsninger er et svar på dette, i tillegg til alternativer til plast i det fulle og hele. Resirkulering er også viktig med hensyn til bruk av plast, at den ikke havner i naturen, men kan rebrukes i stedet for å produsere mer plast.

Plastforbruket truer både menneskers og planetens helse. Millioner av tonn plast havner i havene hvert år, skader marine livsformer og påvirker økosystemene. Mikroplastpartikler, som finnes i mat, vann og luft, kan også ha negative effekter på menneskers helse. For å beskytte både oss selv og miljøet, er det viktig å redusere plastproduksjonen og fremme bruk av miljøvennlige alternativer. Dette krever handling på politisk, forbrukernivå og gjennom innovasjon innen industri og teknologi. Ved å begrense engangsplast, øke resirkulering og utvikle nedbrytbare alternativer, kan vi minimere plastforurensningens skadelige virkninger og skape en sunnere fremtid for alle.

Det arrangeres arrangementer over hele verden for å rydde skog og mark og strender for plast. Som sikkert mange vet, er skjønnhetsindustrien full av microplast og plastemballasje. Det er en av de tingene for den naturlige skjønnhetsindustrien, som vi er en del av å få slutt på.

Målet med årets Earth Day (22. april) er å samle mennesker, bedrifter og myndigheter i et partnerskap, som gjør alle ansvarlige.

I det ligger det at vi alle kan gjøre noe, vi kan investere tid til å sette oss inn i hva som skjer i verden, med miljøet, hva som skader miljøet og jorda vår og hva vi kan gjøre. Det betyr at vi må engasjere oss, alle sammen, og engasjere styresmakter/ regjeringer, institusjoner, bedrifter. Det betyr altså at mer enn 1 milliard innbyggere, som årlig deltar i Earth Day, skal gjøre sin del og at vi alle er ansvarlige. Og da føler vi at det er riktig å ha ekstra fokus på dette også.

Det å sette seg inn i hva som skader planeten vår og helsen vår, er et nyttig sted å begynne. Det kan virke overveldende og man kan føle seg små i den store sammenhengen, men det er virkelig mye hver enkelt kan gjøre. Mange bekker små, blir en stor Å – sies det jo. Det er jo noe i det.

earthday - 2024 banner planet vs plastic

Før og etter Covid, kriger og miljø katastrofer på løpende bånd.

Jeg tror vi alle kan være enige i at det er bekymringsfullt det som skjer med miljøet på jorden.

Trenden er ganske klar, etter Covid, miljø katastrofer, temperaturrekorder, høye strømpriser  og dyrtid, har folk blitt mer bevisste på miljøet og ønsker å leve renere og bærekraftig.

Greta Tunberg er et veldig godt eksempel på én person, som har fått omfattende og verdensomspennende innflytelse på regjeringer, styresmakter og på de fleste av oss.

Statistisk sett er det  endringer også i skjønnhetsindustrien, som vi representerer. De store konvensjonelle (ikke naturlige merkene) dominerer skjønnhetsindustrien. Sannheten er at mer enn 95% av all kosmetikk i verden er IKKE naturlig. De store konvensjonelle selskapene dominerer fremdeles,  spesielt i fysiske butikker. Folk flest kjøper aller, aller mest ikke- naturlige produkter, som er fulle av kjemikalier, mikro plast og silikoner (fyllmasse), pakket i plast. Mye av dette havner i naturen, blant annet når vi vasker av oss sminken eller går på toalettet (for ja, mye av det vi påfører oss, går inn i kroppen og systemet vårt).

Idag vokser heldigvis den naturlige skjønnhetsindustrien raskere enn den konvensjonelle og man ser tall fra feks USA at veksten av naturlige varemerker er er mer enn dobbel så høy som de konvensjonelle. Det er positive tall og et steg i riktig retning, men det er fremdeles LANGT igjen.

Det vi ser veldig mye av, er “green washing” hvor de konvensjonelle merkene bruker terminologi og ord, som forbindes med naturlig eller økologisk, for å fremstå “grønnere”, nettopp fordi flere er opptatt av det nå. Ord som Cruelty Free og Vegansk er populære ord, som i utgangspunktet ikke har noe med miljø å gjøre, men som oppfattes slik. Mange bruker også ingredienser som de fronter, eks Aloe Vera, Tea Tree osv, som svært ofte bare er en liten del av ingrediensene og ikke minst ofte syntetisk fremstilt. (the list goes on).

Mange av de største merkene har som mål å bli mer miljøvennlige innen 10 -15 år, men hvorfor tar det så lang tid? De naturlige merkene er jo der allerede…

Vi forbrukere kan etterspørre flere naturlige merker også i fysiske butikker, hvor tilgjengeligheten er altfor dårlig, og handle der man finner naturlige produkter. 

 

Dette er viktig fremover, også for oss i Karma.no. Vi ønsker å bidra til en renere verden, gjennom både organisasjonen vår, produktutvalget og det å spre kunnskap og hjelpe kunder og følgere på veien. Vi mener helt klart at en god hudhelse og velvære, skjer gjennom trygge, gode effektive produkter og gode rutiner. Naturlig skjønnhet er ikke bare utseende, det er hvordan vi føler oss og hva vi påfører oss selv, både innvendig og utvendig. Alt henger sammen.

En god hudhelse henger sammen med “hele” helsen vår, og vi er alle sammen også helt avhengige av miljøet og jorda vår.

Det er også viktig for oss å formidle at alt ikke nødvendigvis skjer over natten og at vi ikke alltid klarer å gjøre ALT med en gang. Det er opp til hvert enkelt menneske å gjøre det en selv mener er viktig – og så får vi hjelpe hverandre på veien.

Naturlige skjønnhetsprodukter står ikke tilbake på noe, når det gjelder hudpleie eller kosmetikk, snarere tvert i mot. Veldig mye av det konvensjonelle produkter gjør, er å kopiere naturlige ingredienser og effekten av det naturen har å by på, men på en billigere måte. Dette har vi skrevet mye om og skal fortelle mer om i tiden som kommer.

Men først tilbake til våren, til april, til Earth Month og en grønnere hverdag. Det er mye vi kan gjøre, og her er noen tips til noe vi kan alle tenke på og gjøre noe med:

1. Sett deg inn i “problemet”.

Se dokumentarer, hør på podcaster og les bøker, som forteller om miljøet og tilstanden til jorden vår, sett deg inn i det virkelige problemet. Det er viktig å forstå hvordan det faktisk står til med jorda vår, for å få en ansvarsfølelse og hva vi kan gjøre.

2.  Forbruk er et stort “miljøsvin”

  • Alt fra energi og strømbruk. Strømkrisen har lært oss å spare på strømmen, men det å spare på strømmen, er også bra for miljøet. Det å spare fordi det gjør godt, er like viktig som å spare penger. (i et miljøperspektiv).
  • Vi kjøper for mye klær, bruk og kast mentaliteten utgjør voldsomme mengder med forurensning. Klesbransjen er et av verdens største miljøforurensere. Mindre forbruk, gjenbruk og kildesortering er positivt for miljøet.
  • Vi kaster store mengder mat, ikke bare er det en enorm skjevfordeling i verdens matforsyning. Men å handle mer bevisst, kaste mindre mat er selvsagt også positivt for miljøet.
  • Det er vel i dag unødvendig å nevne at man bør investere i El-biler (når man skal ha ny bil eller skifte om man kan), reise mer kollektivt der man kan. Man ser jo en veldig fokus på dette idag, men det er nok likevel et forbedringspotensiale her.

3. Plast er farlig for naturen.

  • Ikke  kast plast i naturen. Unngå produkter med microplast og velg mindre plastemballasje. Ikke bruk plast med BPA og ftalater. Bruk resirkulert plast, bioplast, eller erstatninger som kan brytes ned i naturen.
  • Earth Month dreier seg mye om å rydde i naturen. Meld deg på et event eller arranger et selv, som rydder opp strender eller rundt oss. Se deg rundt og ta med deg plast og søppel som ligger rundt omkring. Resirkuler, slik at avfall havner der det skal.

4. Velg naturlig og økologisk så ofte du kan.

  • Bruk produkter med naturlige ingredienser, laget av en miljøvennlig produksjon, resirkulerbar og bærekraftig emballasje er ikke bare en helsegevinst for huden din, helsen din, men også for jorda vår. Har du noen gang tenkt over hvor mye kjemikalier, som hver eneste dag skyldes ned i dusjen, i vasken bare gjennom shampooer og vaskemidler?
  • Visste du at det finnes uttallige hormonforstyrrende kjemikalier i regnvann og grunnvann som vi får i oss bare ved å drikke vann? Bare parfymeindustrien, som ikke er forpliktet til å oppgi ingrediensene i parfymene, (fordi det er yrkeshemmeligheter) sies å inneholde opptil 300 ulike kjemikalier i hver parfryme. Den sprøyter på oss og den havner i naturen også. (det er opptil 3000 ulike dufter og kjemilaier som brukes i parfymer totalt sett).

5. Begynn i det små – endre det du kan. Hvis vi alle gjør litt mer, vil det bety mye totalt sett. Og har du allerede begynt – keep up the good work!

  • Begynn med det viktigste og prøv deg frem, begynn et sted. Få erfaring og bestem deg.
  • Det er jo slik at jo mer vi vet og erfarer, desto lettere er det å ta gode valg

Visste du feks at det at shampoo skal skumme for at håret skal bli rent, er “reklameskapt”?  Vi er opplært til at shampoo skal gi masse skum, at vi føler ikke at håret blir rent, om det ikke skummer. Det har ført til at naturlige shampooer har vært “vanskelig” å lage “gode” nok, fordi det ikke har de skummende kjemikaliene i seg, som vi er opplært til, og at vi derfor opplever at de ikke funker like godt.

SLS /SLES er den skummende ingrediensen, som er svært mye brukt i shampooer, vaskemidler, tannkermer osv. Det er fremdeles lovlig og selv om det ikke ennå er direkte bevist å være kreftfremmkallende, så er det bevist at det kan være irriterende for både lunger, hud og øyne. Det er ofte testet på dyr, for å sjekke irritasjonsbelastningen, og sulfater som kommer fra petroliumsderivater, kan forurense både grunnvann og forgifte dyr når det skyldes ut i naturen.

Det vi ser, er feks at 100% Pure bruker sopifisert kokos, for å skape/etterligne skummet i shampooene og dusjsåpene sine, for å få skummet, som gir den gode følelsen av rent hår og kropp. Så påvirket er vi og da løser de naturlige varemerkene det også. Mange som bruker andre, mindre skummende produkter, må gjennom en tilvenningsfase, før man merker at håret faktisk er like rent og ikke minst sunnere.

Dersom du har valget mellom en god naturlig shampoo eller en konvensjonell shampoo, hva vil du velge? Hvis den gjør det samme for håret ditt..? Ser hvilken emballasje flasken har? Er det plast, kan den resirkuleres og er den biologisk nedbrytbar?. Kan du velge produkter med bioplast eller flasker som ikke er laget av plast? Det er også bedre å velge resirkulert plast, enn plast generelt. Mer bevissthet rundt dette er viktig.

Det er slike ting vi skal snakke om her fremover.  Følg oss gjerne – vi skal ha flere gode tilbud også, for å gjøre det lett å velge grønt – og ikke minst KVALITET, EFFEKTIVE OG GODE PRODUKTER, som er gode for deg og jorda vår.

Vi er så heldige at vi jobber med noen av verdens mest innovative naturlige skjønnhetsmerker, som har alt dette og mye mer som sin visjon og misjon. Det er alt dette de driver med og leverer til oss, for at vi skal slippe å ta mange av valgene selv, men stole på at de er gjort for oss – og for deg.

HAPPY EARTH MONTH, velkommen vår og grønnere tider:)

Klem fra Åse i Karma.no

Les også:

Flere ferieparadiser forbyr nå miljøskadelig solkrem

Flere ferieparadiser forbyr nå kjemiske og miljøskadelige solkremer. Vi har skrevet om dette med...

Les mer
100% Pure – er miljøvennlig – se hvorfor!

100% Pure er et gjennombrudd innen skjønnhetsindustrien, fullpakket av antioksidanter og vitaminer. Les mer...

Les mer
Hvordan gjøre overgangen til å bruke renere produkter best mulig?

Har du lyst å leve renere og bruke naturlige produkter, og slutte med konvensjonelle...

Les mer
LAGT I HANDLEKURVEN