5 tips til å leve en renere hverdag

Vi gir deg 5 tips til hvordan leve en renere hverdag.

Vi vet at det allerede er mange av våre kunder som prioriterer rene, økologiske og naturlige produkter i mer eller mindre grad. Og vi vet også at vi har veldig mange kunder som er i en “overgang” – som er nysgjerrige, åpne og ønsker å leve grønnere, renere eller mer miljøvennlig enn det de har gjort til nå. 

Det er også mange som ikke er så opptatt av naturlige produkter og kanskje ikke tror at de er like bra som de vi er vant til å omgi oss med. Vi er forskjellige alle sammen, men vi tror nok at vi alle til syvende og sist om ikke mange årene bruker mye mer naturlige produkter i hverdagen. Rett og slett fordi vi må og fordi de konvensjonelle produktene må gå den veien også.

Det er som med el-biler, for 10 år siden var det ikke så vanlig, idag er det helt normalt, og 10 år kjører alle e- biler. Sånn går det for skjønnhetsprodukter også, og husholdningsprodukter, for klær og annet. Rett og slett fordi vi må.. og fordi vi blir mer opplyste og fordi det er essensielt for å ta vare på naturen og jorda – og oss selv.

For deg som er i en slik overgang eller ønsker å gjøre mer, vite mer og lære mer, les gjerne videre, her er 5 tips som kan hjelpe på veien.

Begynn med de produktene du bruker mest av og de som normalt sett inneholder flest kjemiske og potensielt skadelige stoffer. 

Og det er det kanskje viktigst å bytte ut de som påvirker oss aller mest. Det er de produktene, som trenger gjennom hudbarrieren eller som vi kan spise eller puster inn.  

De aller fleste bruker deodorant og tannkrem hver dag. Og så bruker man gjerne fuktighetskrem og rens + shampoo og dusjsåpe. Hjemme bruker man gjerne rengjøringsmidler i form av oppvaskmidler, rengjøringsmidler og til å vaske klær. (Solkrem i hvert fall på sommeren). For de som bruker sminke, er det som finner veien lettest inn i oss, er det leppestifter, maskara, øyeskygger og foundations.

Vi vet også at det er mange som ikke aner hva de skal se etter. Da er det enklest å handle hos de som har tatt et valg om å tilby rene og naturlige produkter.

Et annet tips er at du kan sjekke nettsidene til varemerkene. Gå for de som du ser er opptatt av miljø, skriver mye om dette i visjonene sine. (Sjekk ut “om oss”, vår filantropi, vår visjon, om våre ingredienser osv). Det kan si noe om hvor i verden de navigerer i forhold til dette med naturlige produkter. (Se opp for grønn vasking, som vi skriver om litt lenger ned). 

Det er mange store nettbutikker som henger seg på “den grønne bølgen” også, men de gjør det fordi det begynner å “bli populært”, ikke fordi de brenner for det. De gjør det fordi det er “riktig og flere etterspør det” og må derfra ha noe av det. De selger og fronter det de tjener penger på, og det er i all hovedsak på konvensjonelle merker, og ikke de naturlige. Jeg vil oppfordre deg til å støtte sånn som oss, som “trosser” den kommersielle delen av bransjen, og satser på det naturlige. Selv om det ikke er det som totalt sett selger mest ennå. Og da mener jeg ikke bare oss, men flere av de som satser på naturlige produkter, og som gjør valgene for deg.

Vi har tatt et valg om å selge naturlige og trygge produkter, selv om vi kunne vært mye større og omsatt veldig mye mer om vi satset på konvensjonelle merker.

Vi har tatt et valg om rene og mer miljøvennligeprodukter fordi det er viktig for helsen, miljøet og fordi det er så mye bra merker som er 100% naturlige. Og selvsagt også fordi vi elsker det, vi har sett resultatene av det og vet at veldig mange naturlige varemerker holder høyeste kvalitet og har innovasjon som oftest  langt overgår de konvensjonelle. Og så vet vi jo at naturlige ingredienser er potente, ekte og ikke minst effektive og bra for nettopp naturen.

Det er noen ingredienser som er verre enn andre. Lær deg disse først og unngå dem. Hvis du ikke har gjort det før, har du begynt å leve et mye renere liv bare ved å unngå disse ingrediensene:

PFAS (fluorstoffer/teflon), Sulfater/SLS, Petroliumsderivater (gjerne i kunstige farger), Tungmetaller, PEG`s (genmodifiserte produkter, Silikoner (plast og mikroplast), Formaldehyd, Triclosaner, Kunstige parfymestoffer, Ftalater, Parabener, Kjemiske solfiltre.

I alt snakk om naturlige produkter, så er det viktig å påpeke at det finnes kunstige og kjemiske stoffer som er gjennomtestet og anses som trygge. Det er blant  organisasjon som heter EWG (Environmental Working Group) som kontinuerlig gjennomtester substanser og kunstige ingredienser, som finnes i vann, mat og skjønnhetsprodukter og “sertifiserer” (omtaler som trygge) varemerker og produkter som kan anses som trygge, da spesielt for mennesker. Det er ikke en offisiell organisasjon, men de går dypt inn i ingrediensene og følger med på all forskning og undersøkelser rundt dette. Vi følger med på resultater og konklusjoner blant annet fra dem også. Men ellers er INCI – appen en veileder innen naturlige ingredienser, som er gratis å bruke.

De ingrediensene vi nevner her, er altså IKKE noen av dem.

Dette er ingredienser som er aller mest brukt i konvensjonelle produkter, som har potensiell skadelig påvirkning av organer, tarmer, hormoner, reproduksjon, lunger og miljøet.

Det er mange av disse ingrediensene som brukes og er godkjente av Mattilsynet og i EU, men de er regulerte. Det vil blant annet si at mengden av stoffene skal begrenses, fordi de kan være farlige i større mengder. Da er mengden feks i forhold til organer viktig, og barn har mindre organer enn voksne.

Ingrediensene  kan altså være være godkjente hver for seg, i små mengder, men flere av disse er nå i et løp hvor de vil forbys. (blant VET man at PFAS kan være kreftfremkallende, at Titanium Dioxide det samme, selv om PFAS bruker i teflonpanner, brannslukningsapparater og masse sminke på markedet. Titatium Dioxide brukes i alt fra godteri, mat og skjønnhetsprodukter). Alle som nevnes her er vanlig, men altså potensielt skadelige for mennesker, dyr og/eller naturen.

Og i dette er den såkalte COCKTAIL –effekten også problematisk. Det er mengden av problematiske stoffer som finnes i kroppen vår, samlet sett som også kan være farlig.

Da er det jo fint å vite at det finnes så mange gode alterativer til disse stoffene, ikke sant?

Green Washing eller grønnvasking er det veldig utstrakt og det er et problem eller skal vi si “fenomen” i samfunnet. 

Det betyr ganske enkelt at varemerker eller bedrifter bruker ord og uttrykk i sin kommunikasjon for å fremstå som mer miljøvennlige. De bruker ord og uttrykk som oppfattes som grønne  eller sunne. De kan bruke farger og fremheve de få ingrediensene de har i produktene sine som er naturlige og sunne, men unngår å nevne alle de kjemiske ingrediensene som ikke er bra.

Vi legger merke til at det i sosiale medier også er SVÆRT mye misinformasjon om produkter og varemerker, som jeg kjenner at jeg blir nesten litt motløs av å se på. De fremstår som om produktene de selger har masse naturlige ingredienser, som de fremhever og man får inntrykk av at det er veldig gode ingredienser i produktene. Men samtidig snakker de ned naturlige merker, fordi produktene de faktisk selger ikke er naturlige. (merkelige greier, synes jeg)

Det er faktisk en del nettbutikker som har sosiale medie ansvarlige, (unge jenter spesielt), som fronter og reklamerer for produkter, nettbutikkene og varemerker, som gir så mye misinformasjon og sier så mye rart at jeg blir nesten bekymret. Jeg synes det er like ille, som de som bruker “grønne” virkemidler for å fremstå “grønnere og mer miljøvennlige” enn de i virkeligheten er.  Det er helt tydelig at de ikke vet hva de snakker om og synd at mange unge mennesker tror på dem.

En stor og populær nettbutikk sto nettopp på tiktok og sa at “naturlige ingredienser” er UT fordi “alt er fremstilt uansett”. Da ble jeg ganske sjokkert. Det er tusenvis av unge (spesielt unge) mennesker som hører på disse jentene og det er jo direkte feil. Naturlige ingredienser fremstilles ikke, det er jo nettopp det som er forskjellen på konvensjonelle produkter og naturlige. Og så blir det rart når de samtidig snakker så mye om ingrediensene som ER naturlige, men ALDRI nevner de som ikke er bra. (eks kjemiske solkremer de fronter for alt det er verdt). De gir et inntrykk av at produktene de selger er supertrygge og bruker “grønne ingredienser og utrykk” i ene øyeblikket og disser naturlige produkter i andre.. jeg forstår det rett og slett ikke og synd det skal være så lite “etikk” og ting man kan stole på, der ute.

Naturlige produkter er utviklet (ikke fremstilt) i laboratoriumer selvsagt. De settes sammen og testes for maksimum effekt, for at de skal være stabile og ikke skade oss, men for at de aktive ingrediensene i naturlige stoffer, skal være mest mulig effektive. De finner de aller mest virkningsfulle naturlige ingrediensene og lager formulaene slik at de skal virke som de skal, alene eller sammen med andre aktive ingredienser. MEN de fremstilles ikke. Alt i naturen er kjemi. Kjemiske prosesser skjer hele tiden. Grunnen til at et eple blir brunt når det skjæres i to, er fordi det oksiderer i kontakt med luft. Naturlige ingredienser råtner som en del av nedbrytningen i naturen. Det er en helt naturlig kjemisk prosess. I motsetning til syntetisk FREMSTILTE ingredienser og konserveringsmidler, som kan være “evigvarende”.

Alle vet at miljøet på jorda er i fare og at vi blir syke av mange kjemiske ingredienser og cocktail effekten vi får i oss fra alle mulige kilder rundt oss. De aller fleste forstår viktigheten av å være mer bærekraftige og miljøvennlige, men det er mange som ikke tar noen valg før de må. Og det gjelder veldig mange store varemerker også. Husk at feks Vegask i utgangspunktet ikke har noe med grønn eller miljøvennlighet å gjøre. SVÆRT mange veganske produkter, inneholder masse kunstige ingredienser som kan være skadelige for oss.  Se da på HELE ingredienslisten, emballasjen og visjonene til varemerkene.

Da ser du om de faktisk er grønne.

Det er mange som tror at naturlige produkter ikke er like effektive som konvensjonelle produkter. Det ER en myte!  For det finnes så utrolig mye bra produkter som er 100% naturlige. 

I dag er de største naturlige og økologiske skjønnhetsmerkene svært tekniske. De  KAN biokjemi og kan utvikle de beste og mest effektive ingrediensene som fungerer sammen og fungerer godt for oss mennesker. Det står altså verken på kunnskap, kvalitet eller effekt når man kjøper naturlige produkter.

Husk at medisin og MANGE konvensjonelle produkter faktisk ETTERLIGNER naturlige ingredienser og naturens egne kjemiske prosesser, fordi det er så bra. Den kjemiske eller konvensjonelle industrien fremstiller disse ingrediensene og prosessene kjemisk fordi det er billigere og lettere å holde stabilt.

Problemet med mange konvensjonelle produkter er altså at de kopierer naturen, fremstiller det kunstig, billigere og på en måte som forurenser naturen og som også kan være skadelige for oss.

Håper dette var til hjelp og inspirasjon. Spør oss gjerne om du ønsker å vite mer. Ha en fin dag!

Klem fra Åse i Karma.no

relaterte artikler

Hvordan gjøre overgangen til å bruke renere produkter best mulig?

Har du lyst å leve renere og bruke naturlige produkter, og slutte med konvensjonelle og...

Les mer
Earth Month er her og slik kan vi ta vare på jorda og helsen vår

Hva er Earth month, hva kan du gjøre for å feire den, våren som er...

Les mer
Kvinner er i front i den naturlige, økologiske skjønnhetsindustrien.

Mange kvinner har ledet an i den økologiske og naturlige skjønnhetsindustrien. Les mer om dette...

Les mer
LAGT I HANDLEKURVEN