Hvordan gjøre overgangen til å bruke renere produkter best mulig?

Gjøre overgangen til naturlige produkter letteste mulig.

Har du lyst å leve renere og mer miljøvennlig? Ønsker du rene, gode og effektive produkter og ikke helt vet hvor du skal begynne eller hva du skal se etter?

(dette er en litt lang artikkel, men les videre om du er interessert i dette og vil vite mer).

Det er ingen tvil om at de fleste av oss ser hvordan jorda påvirkes av miljøforurensning på veldige mange nivåer. Og det er heller ingen tvil om at vi generelt er mer opptatt av dette nå enn bare for noen få år siden. Mange ønsker å leve renere og gå over til mer miljøvennlige og tryggere produkter. Det er samtidig veldig mange, som ikke helt vet hvor de skal begynne, hva de skal se etter eller velge i jungelen av produkter der ute.

Det er ikke like lett heller, fordi veldig mye av det man TROR er helt rent eller trygt, likevel er problematisk. Selv om det er godkjent av helsemyndigheter eller mattilsynet, så er det mengden av toxiner eller forurensende ingredienser – og coctail effekten av dem, som tilsammen blir for mye.

Plast/PVC, microplast, kjemikalier og hormonforstyrrende stoffer i alle varianter er faktisk ikke unntaket, men regelen. Over hele verden. Det er ikke like lett å unngå det, og det er lett å tenke at en selv er så liten at det ikke hjelper noe likevel. Men det hjelper for deg selv, for barna og naturen generelt.

Og så til kanskje det som er “hovedproblemet” – det er mange som ikke kan så mye om dette og ikke vet hva man skal unngå. Og det er ikke rart, fordi det er utrolig mye “grønnvasking” der ute og det er kompliserte navn på ting også.

Det er rett og slett mange som ikke vet hva som er potensielt skadelig og hvordan de skal unngå det. Og så er det jo masse myter der også – for eksempel at “naturlig og økologisk” ikke er like effektivt. Og slik kan vi fortsette..

Det er mange spørsmål, men vi ønsker å gjøre det lettere for deg å velge, og ikke minst lære deg hva du skal se etter. Og med denne guiden, kanskje vise deg hva du kan begynne med, for du trenger ikke gjøre alt på en gang.

Jeg har vært på en “reise” mot det naturlige og økologiske selv, og i dialog med kundene våre, vet vi at det er mange som har gått gjennom det samme og veldig mange som ønsker å gå over til mer naturlige og mer miljøvennlige produkter.

Så først og fremst:

Hvorfor gå over til naturlige og økologiske produkter-  og leve et renere liv?

Det er vel i hovedsak to grunner til det;

 1. Din egen og familien din sin helse. 
 2. Miljøet, planeten vår, naturen, plantene og havet, sin helse – og ikke minst dyrene som lever på jorda, og som ikke har en stemme i dette.

Vi lever alle i en symbiose, som er forstyrret av menneskenes “herjinger” på jorden.

Grunnen til at vi anbefaler å gå over til naturlige produkter, er at vi da unngår  kjemikalier, fluor, bensin-derivater, tungmetaller i kroppen. Og fordi naturlige ingredienser er like effektive, de brytes ned og skader ikke naturen. Naturlig skjønnhetspleie er i dag like effektiv for din hudhelse og for din velvære.

Veldig mange konvensjonelle (ikke- naturlige) produkter i skjønnhetspleie inneholder stoffer, som kan forstyrre reproduksjonen vår (evnen til å få barn), luftveiene/lungene våre, de kan være allergifremkallende, sykdomsfremkallende, og de kan i verste fall også føre til kreft.

Merk! Noen kan selvsagt også reagere på naturlige ingredienser, dersom de er allergiske mot de ingrediensene, men de er ikke sykdomsfremkallende eller kreftfremkallende og de er TRYGGE for både mennesker, dyr og naturen.

Naturlig hudpleie er mer og mer etterspurt, og det å holde seg unna syntetiske ingredienser, gir en god følelse, og den følelsen blir bare bedre og  bedre jo mer du lærer og bruker det – og ikke minst ser effekten av det.

Det er ikke like lett å orientere seg i denne naturlige verden, like vanskelig som i den konvensjonelle også, for mange. Men da er som nevnt vi her for deg. Vi har gjort utvelgelsen for deg allerede og kan hjelpe deg videre i din reise til et renere liv.

Hvis du leser videre skal jeg gi deg noen ekle tips og triks for å gjøre overgangen til en naturlig hudpleierutine enklere enn du tror. 

ingredients natural cosmetics vs conventional cosmetics

Nyttige tips for overgangen til naturlige produkter

Disse 3 punktene kan bidra til å gi deg en større forståelse av naturlige hudpleieingredienser, slik at du kan ta en informert beslutning om hva slags hudpleie som fungerer best for deg.

1. FORSTÅ HVA NATURLIGE, AKTIVE INGREDIENSER ER OG HVA DE GJØR HVER FOR SEG OG SAMMEN.

Det  er avgjørende å forstå hva forskjellen på naturlige ingredienser og ikke -naturlige ingredienser er. Det å vite hva ingredienser og dens potensielle effekt kan være, gjør det lettere å ta et kvalifisert valg. 

Det er noen essensielle og viktige naturlige hudpleieingredienser og dens egenskaper, som du bør vite om, og som vil gjøre det lettere å forstå hva de gjøre og hvordan de fungerer sammen med andre naturlige elementer.

Man snakker ofte om kjemiske ingredienser,som om det er farlig. MYE av de kjemiske ingrediensne i KONVENSJONELL skjønnhetspleie er potensielt farlige ja, men du må huske på at naturlige ingredienser og naturlig skjønnhetspleie også er kjemi.

For det skjer jo kjemiske prosesser i naturen hver eneste dag.. og det gjør det i naturlige hudpleieprodukter også. Derfor er det viktig at de varemerkene man bruker, har kunnskap om hvordan alle stoffene/ingrediensene virker og virker sammen.

Det betyr at naturlig og økologisk hudpleie på sitt beste, ER høyteknologi, men da med KUN naturlige ingredienser.

2. HVILKE TYPER NATURLIGE, AKTIVE INGREDIENSER ER VIKTIGE?

Aktive ingredienser gjør ulike ting for huden og håret (og velværen vår) .

Man skrubber, man fukter, man mykgjør, strammer opp, lindrer og roer ned. Man ønske å jobbe med pigmenter, rynker, kviser, rødhet og irritasjon og mye mer.

I produktene er det mange ulike type ingredienser som jobber med dissse behovene, det er syrer, fuktighetsgivende ingredienser, smørende oljer og butters,antioksidanter, vitaminer, mineraler, emulgatorer, oljer, essenser, ekstrakter, hydrosoler,… ja, det er mye….

Så kanskje det er lettere å finne ut hva du bør holde deg unna, i stedet for å sette seg inn i alt man bør bruke (selv om det er veldig interessant synes vi).

Les under så ser du verstingene, av det du bør styre unna.

3. HVIS DET ER VANSKELIG, SÅ LES HVA ANDRE SIER OG SETT DEG INN I HVA VAREMERKENE STÅR FOR.

Alle  varemerkene står for noe, de har klare visjoner for hvorfor de i det hele tatt eksisterer. Naturlige varemerker har ofte en sterk visjon og folk som står bak, som ønsker å utgjøre en forskjell. Ofte har de en mye sterkere, åpen, transparent og ærlig kommunikasjon enn de konvensjonelle varemerkene.

Det man vet i dag, er at mange av de konvensjonelle (og STORE) merkeleverandørene også “føler presset” med å være grønnere og det finnes uttallige eksempler på grønnvasking eller “green washing” der de bruker fine, flotte ord og bruk av ingredienser for å virke renere og mer naturlige enn de er. Problemet for mange av disse er at de er faktisk så store (og står for over 95% av all omsetning i verden) og produserer produkter så billig (ja, selv de dyrene merkene er ofte sammensatt av billige ingredienser), og de har problemer med omstille seg fort nok. De største mest kjente merkevarene har typ 5- 15 års perspektiver for å kunne bli “grønnere”… mens de naturlige merkene er her allerede.

Les kundeanmeldelser, ikke bare gir disse innsikt i hvor godt forbrukere likte produktet, men de kan også fortelle oss om potensielle duft følsomheter eller irritasjoner, som noen mennesker kan oppleve når de bruker produktet.
Vi setter veldig pris på om du deler dine erfaringer med produktene vi selger, de er nemlig gull verdt for andre.

Sjekk bakgrunnen og visjonene, hvordan de omtaler ingredienser og hva de ønsker å gjøre med jorda, miljø, dyrevern osv. så kjenner du det på deg, om de taler til deg:)

Og så kan du bruke nettbutikker som oss, som ønsker å utgjøre en forskjell og tilby de gode naturlige merkene. Vi kunne vært en mye større nettbutikk, om vi hadde tatt inn mer konvensjonelle merkevarer, fordi 95% av alt som selges på nett er konvensjonelle produkter og ikke kun naturlige. Vi er ikke større fordi markedet ikke er større, og fordi det ikke er økonomi i det for de store nettbutikkene ennå.

Alle de store nettbutikkene i verden, tilbyr og selger aller mest av konvensjonelle produkter. Så deres visjon er IKKE å “redde verden”, men å selge mest mulig av det som er etterspurt og helt uavhengig av hva som er rent, naturlig og sunt for mennesker, dyr og jorda. Det er til tider tøft å stå i det, men vi gjør det fordi vi vet at det er riktig for fremtiden.

 

STYR UNNA DISSE INGREDIENSENE, FØRST OG FREMST.

 • Parabener (f.eks. metylparaben, etylparaben): Konserveringsmidler som kan forstyrre hormonfunksjonen ved å etterligne østrogen.
 • PFAS – kjemiske fluorstoffer som brukes som typisk vannastøtende og vannbestandige produkter, eks teflon. Det brukes også i sminke, som i vannavstøtende leppestifter, det vil si i konvensjonelle leppestifter og aldri naturlige. PFAS nedbrytes svært sakte i naturen og kan være kreftfremkallende, og noe man bør unngå.
 • Ftalater (f.eks. DEHP, DBP): Mykgjøringsmidler som kan forstyrre hormonfunksjonen og har blitt knyttet til reproduktive problemer.
 • Formaldehyd og formaldehyd-frigjørende konserveringsmidler (f.eks. quaternium-15, DMDM hydantoin): Potensielt kreftfremkallende og kan forårsake hudirritasjon.
 • Sodium lauryl sulfate (SLS) og sodium laureth sulfate (SLES): Overflateaktive stoffer som kan forårsake hud- og øyeirritasjon.
 • Mineralolje: Avledet fra petroleum, kan tette porene og forhindre huden i å puste.
 • Oxybenzone og octinoxate: Kjemiske solfiltre som kan forstyrre hormonfunksjonen og skade korallrev.
 • Triclosan: Et antimikrobielt middel som kan forstyrre skjoldbruskkjertelens funksjon og bidra til antibiotikaresistens.
 • Siloksaner (f.eks. cyclotetrasiloxane, cyclopentasiloxane): Brukes i kosmetikk for å myke opp, glatte og fukte, men kan være hormonforstyrrende.
 • Polyethylene glycols (PEGs): Kan være forurenset med potensielt skadelige stoffer som etylenoksid og 1,4-diksydan.
 • Syntetiske dufter: Kan inneholde flere ukjente kjemikalier, noen av dem kan være allergifremkallende eller hormonforstyrrende.
 • Talc: Har vært knyttet til respiratoriske problemer og kan være forurenset med asbest, et kjent kreftfremkallende stoff.
 • Hydroquinone: Brukes for å lette huden, men kan forårsake hudirritasjon og har blitt knyttet til kreft.
 • BHA (butylated hydroxyanisole) og BHT (butylated hydroxytoluene): Konserveringsmidler som kan forstyrre hormonfunksjonen.
 • Kulltjære: Brukes i behandling av psoriasis og flass, men er et kjent kreftfremkallende stoff
 • Methylisothiazolinone (MIT) og Methylchloroisothiazolinone (CMIT): Konserveringsmidler som kan forårsake allergiske reaksjoner og hudirritasjon.
 • PFAS – kjemiske fluorstoffer som brukes som typisk vannastøtende og vannbestandige produkter, eks teflon. Det brukes også i sminke, som i vannavstøtende leppestifter, det vil si i konvensjonelle leppestifter og aldri naturlige. PFAS nedbrytes svært sakte i naturen og kan være kreftfremkallende, og noe man bør unngå.

NYTTIGE TIPS TIL OVERGANGEN TIL NATURLIGE PRODUKTER

Ikke ta alt med en gang – begynn med det viktigste.

Hvis du har lyst å begynne å bruke naturlige produkter og skifte ut det du har fra før, så er det bra å begynne et sted. Å bytte ut alt, kan faktisk bli ganske dyrt.

Og vi anbefaler å begynne med det du bruker mest av eller som kanskje påvirker oss mest eller de stoffene som er mest farlige eller diskuterbare – og prøv deg frem.

Personlig begynte jeg med naturlige deodoranter først. Det skjedde i den perioden hvor jeg gjennomgikk prøverørsbehandlinger og håpte på å bli mamma. Vel og merke, så gikk jeg over til mineral makeup allerede for 20 år siden, men det var på grunn av allergier og uren hud jeg fikk av konvensjonell sminke, men det var mer ubevisst, jeg skjønte det ikke helt selv, før senere.

Da jeg prøvde å bli gravid, ble jeg mer og mer opptatt av å leve “renere” og gjøre det lettere for kroppen min. Og når jeg ble gravid og fikk en sønn som jeg skulle amme, var det helt uaktuelt å bruke deodoranter med aluminium for eksempel. Og ikke minst bruke konvensjonelle produkter på han.

Jeg har vært gjennom en reise selv, så jeg har litt erfaring med denne overgangen, i tilegg til alle kundene vi har som ønsker det samme.

Å ta det gradvis, kan gjøre at du unngår reaksjoner

En annen ting med å ta en ting av gangen, er at en for stor endring i rutinene og produktene kan faktisk også gi både irritasjon og uønskede reaksjoner. Så det kan lønne seg å introdusere litt og litt.

Et annet forslag til de første produktene er å bytte ut rensen din, siden du bruker den hver dag.

Men hvis du allerede har en naturlig rens, som fungerer bra, bør du vurdere å prøve ut noe annet som naturlige fuktighetskremer eller serum fylt med naturlige ingredienser som vitamin C, avokadoolje og hyaluronsyre.

Kan kan også se etter naturlige hudpleieprodukter som fungerer med både tørre og akne-utsatte hudtyper, samt de som er fri for sterke kjemikalier som alkohol, parabener og sulfater.

Gjør du det, vil du sikre at huden din får de naturlige fordelene med disse produktene samtidig, som du beskytter deg mot potensiell irritasjon eller ubalanse i huden på grunn av produktoverbelastning.

Patch test nye produkter – spesielt hvis du har tilbøyelighet for å få reaksjoner.

Patch-testing er viktig når du bruker naturlige hudpleieprodukter. Naturlige aktive ingredienser, er nemlig aktive. Å introdusere gradvis kan bidra til å minimere risikoen for irritasjon, utslett og bivirkninger på grunn av allergier.

Patch-testing innebærer å bruke en liten mengde produkt på huden din over flere dager for å observere hvordan huden din reagerer.

Kjøp produkter med flere bruksområder.

Hudpleieprodukter trenger ikke å være kompliserte, naturlige flerbruksprodukter, kan gi en rekke fordeler for den generelle hudhelsen.

Arganolje er et slikt produkt. Det er en naturlig ingrediens med mange bruksområder, for eksempel et mykgjørende middel som mykgjør og jevner ut huden, en antioksidant rik på vitamin A og E for å redusere tegn på aldring, et naturlig negleforsterkende middel, som styrker tørre og sprø negler, og en naturlig hårbalsam for å beskytte proteinstrukturene i håret ditt. Ikke bare er arganolje multifunksjonell og naturlig, men den gir også næring til huden din.

Andre naturlige hudpleieingredienser som kamilleekstrakt, nypefrøolje, sheasmør, honning og aloe vera har også flere formål; Disse naturlige alternativene kan hjelpe med å holde huden sunn og hydrert for optimal velvære.

Vær tålmodig.

Å prøve naturlige hudpleieingredienser er en effektiv måte å oppnå sunn hud på, men det tar gjerne litt tid, uker og noen ganger måneder, å gi ønskede resultater.

Tålmodighet er avgjørende når det kommer til naturlig hudpleie, siden huden noen ganger trenger tid til å venne seg til de aktive ingrediensene og at de trenger gjennom huden. Teksturer og følelse, kan være annerledes med naturlige produkter.

Der hvor konvensjonelle merker bruker silikon, microplast og syntetiske emulsjoner, bruker man andre naturlige ingredienser for å gi den myke, softe følelsen og det kan faktisk føles annerledes i starten.

Ta gjerne bilder eller tenk godt over hvordan huden din er før og etter. Dette vil vise deg fremgangen og den positive endringen i huden din.

Jeg synes at naturlige hårprodukter krever en større tålmodighet enn hudpleie, faktisk. Det har med at jeg har en tynt og fint hår, som lett blir flatt hvis shampooen er feil for håret mitt. Når konvensjonelle produkter SLS for å skape skum, brukes andre ingredienser for å lage lignende skum- effekt fordi man er så vant til å føle “skum” når man vasker håret. Med naturlige ingredienser KAN håret føles annerledes og det er en vanesak.

Naturlige hårprodukter oppfører seg derfor av og til annerledes enn syntetiske shampooer, fordi de ofte inneholder disse utglattende stoffer eller skummende ingrediensene.

For min egen del, har jeg opplevd en enorm forskjell på håret mitt ved å gå over til naturlige hårprodukter og har fått et mye sunnere og mye mykere, “ekte” hår nå enn jeg hadde før.

Overgang til en naturlig hudpleierutine kan være rart og det kan føles annerledes, blant annet fordi konvensjonelle produkter også inneholder mye parfymestoffer og emulgatorer ol, som rett og slett er tilsatt for å gi FØLELSEN av kvalitet og tekstur.

Mange av de stoffene gjør ikke så mye med huden, snarere tvert i mot, så kan de skade oss eller miljøet.  Ikke alt konvensjonelt er potensielt skadelig eller “farlig” for å si det sånn, men det er bare mye av det som er det og spesielt mengden og coctaileffekten av det.

Bruk litt tid, ta ett og ett produkt av gangen. Eller prøv ut litt forskjellig, føl og se forskjellen selv.

For meg har det blitt slik at jeg tenker like mye på miljøet og de såpene og shampooene jeg skyller ut i sluket, som det jeg bruker selv og som påvirker huden og håret mitt. Det har vært en reise for min del også, som på langt nær er over. Men jeg føler det er så viktig, når man ser på hvordan miljøet er påvirket av alt vi mennesker gjør, hele tiden.

Når man jobber med og bruker naturlige produkter, blir man blir mer og mer bevisst, og ikke minst mer og mer overbevist om at dette er den riktige veien å gå. Og jeg kan med hånden på hjertet si at resultatene står ikke tilbake for noe av det som finnes i den konvensjonelle skjønnhetsverden i alle fall.

Husk en ting, og det er at veldig mange av de konvensjonelle, syntetiske og kjemiske ingrediensene i konvensjonelle produkter er laget for å etterligne de naturlige ingrediensenes egenskaper, (ofte for å gjøre det mer stabilt, som er en god ting) og fordi det er mye billigere å fremstille. Noen av disse erstatningene er ikke bra i det hele tatt, (ref listen over) mens andre ikke har påvist dårlige egenskaper og utgjør ikke noen trussel for helsen vår eller naturen.

Det kan også være fordi det skal være mer stabilt, for eksempel til bruk i medisiner. De etterligner ofte stoffer og ingredienser fra naturen, men fremstilles syntetisk for å være stabile. Vi vet jo at feks vin har ulike årganger, hvor den ene er bra fordi sol og varme var perfekt, mens det andre år har vært mye kulde og regn, som har påvirket druene negativt. Sånn er det i naturen generelt og også innen naturlig hudpleie. Produkter som er det samme, kan ha ulik farge eller se litt ulike ut rett og slett.

Mye av det syntetiske kan også gjøre en bra forskjell for huden, men igjen, mange av dem har vist seg å kunne være skadelige og er ikke nedbrytbare på samme måte som de naturlige ingrediensene. Dermed sagt, mener vi at det er viktig å etterstrebe så naturlig som mulig, med miljøvennlige fremstillingsprosesser, emballasje osv. En non profit organisasjon EWG Enviromental Working Group er en organisasjon som jobber for å analysere og studere forskning på alle ingredienser, som vi omgir oss med. Klær, mat, kosmetikk, drikkevann osv. og de har “friskmeldt” en del syntetiske ingredienser hvor det ikke kan påvises noen skade for helsen eller naturen, som det er interessant å følge med på, som et tips. Men det er ingen offisiell organisasjon, som er statlig tilknyttet et land eller bransjestandard, men likevel litt lik de andre som sertfisererer naturlige og økologiske produkter.

Vært trygg på at det naturlige er “like bra som de konvensjonelle” – og jeg kan med hånden på hjertet si at jeg har hjulpet så mange gjennom årene, kunder som har brukt medisiner mot akne, som ikke har hjulpet. Så har de brukt 100% naturlige produkter og blitt helt friske i huden, etter ikke så altfor lang tid. Det er givende og grunnen til at vi driver med dette – i tillegg til en lidenskapelig interesse også da 🙂

Beste hilsen Åse

Merk at alvorlig akne og en rekke hudsykdommer likevel bør vurderes av lege og noen ganger må det medisin til for å få bukt med problemene, men oftest kan det naturlige gjøre underverker på huden, om du gir det en sjanse.

 

LAGT I HANDLEKURVEN