Alt om antioksidanter i skjønnhets- og velværeprodukter

Upload Image...

Her får du en superrask innføring i hva antioksidanter er og hvorfor det er så viktig i skjønnhets- og velværeprodukter.

Du har helt sikkert hørt “inneholder antioksidanter som bekjemper frie radikaler”?

I dialog med kunder merker vi ofte at de fleste vet at antioksidanter er bra for oss mennesker, men det er ikke like mange som vet hvorfor. Hva er det disse antioksidantene faktisk gjør og hvorfor de er så bra for oss, både på innsiden og utsiden – og derfor mye brukt i hudpleieprodukter? Les videre så får du svaret.

Oksidering av et eple

Oksidering i praksis

Du har helt sikkert sett at et oppskåret eple blir brunt etter ganske kort tid. Kanskje har du også hørt at dersom du gnir den oppskårede siden inn med sitronsaft, så holder den seg frisk lenger.

Det er antioksidanter i praksis. Eplet oksiderer, dvs forringes i kontakt med luft. Når skallet er borte og eplet ligger i luft, blir det utsatt for frie radikaler og blir brunt ganske raskt. Sitronsaft er proppet full av antioksidanter, og det forhindrer altså at eplet blir brunt. Eplet holder seg friskt mye lenger på grunn av sitronsaften.

Hva er frie radikaler?

Frie radikaler er et samlebegrep om ustabile moleklyer som har et svært potent elektron, som er ute etter å parre seg med andre molekyler for å bli stabile. Dette elektronet er så sterkt at det angriper celler i kroppen vår, og stjeler altså et elektron fra dem, slik at kroppens celler brytes ned og skades eller dør.

Frie radikaler kan være alt fra den naturlige aldringen vi mennesker går gjennom, men det kan også være fra stress og livvstil, mat og giftstoffer vi får i oss og det kan være UV stråler og miljøforurensning.

Og når vi blir utsatt for en stor mengde frie radikaler, kan vi bli syke og vi eldes fortere. Både alzheimers og kreftsykdommer, hjerte og karsykdommer og rynker/slapp sliten hud er relatert til en stor mengde frie radikaler eller oksidativt stress som det også kalles.

Anti oksidanter og frie radikaler forklaring

Antioksidantene har et like sterkt elektron som de frie radikalene. Det betyr at når det er antioksidanter tilstede, så vil de kaste seg foran cellene dine, beskytte dem med “nebb og klør” (derav bekjemper frie radikaler), og de parrer seg med de frie radikalene, slik at de ikke bryter ned cellene dine.

Så antioksidanter er virkelig helter for oss mennesker.

Antioksidanter kan dannes av kroppen selv, og de kan påføres fra utsiden, enten ved å spise det eller påføre det som i hudpleieprodukter.

Antioksidanter finnes i naturen i frukt og bær, grønnsaker, nøtter, urter, kaffe, kakao og grønn te, hele korn, belgfrukter og ja, i rødvin…(reservatrol). Og det sies at jo mørkere og jo mer farge, desto mer antioksidanter er det i dem.

I naturlig hudpleie og kosmetikk er antioksidanter VELDIG viktig og helt essensielt vil mange si. Det er sunt og bra for huden, og forebygger nedbryting og aldring av huden.

Antioksidanter har altså veldig mange egenskaper du bør legge merke til, da de:

  • Beskytter mot frie radikaler og forebygger skade i cellene dine
  • Beskytter mot UV Stråling (som også er frie radikaler).
  • Stimulerer cellefornyelse og reparasjon
  • Virker anti inflammatorisk
  • Noen antioksidanter kan stimulere produksjonen av kollagen og elastin, som er viktige for hudens elastisitet og fasthet.
  • Forbedrer hudens utseende, ved at det jevner hudtonen og reduserer aldersflekker. (pigmenter).

I konvensjonelle hudpleieprodukter finner du ofte kunstige eller syntetiske antioksidanter som fremstilles gjennom kjemiske prosesser i laboratorier. Disse prosessene involverer ofte synteser av komplekse molekyler, som etterligner egenskapene til naturlige antioksidanter.

Disse kjemiske antioksidantene fremstilles gjennom flere prosesser (blant annet varme, press, teknikker som massespektrometri, kjernefysisk magnetisk resonans (NMR) spektroskopi, og infrarød spektroskopi og mye annet som er altfor komplisert å forklare her).

Håper dette var til inspirasjon, både til å spise masse antioksidanter og ikke minst, bruke ekte hudpleieprodukter med masse antioksidanter – for en god hudhelse.

Klem fra Åse

LAGT I HANDLEKURVEN