Hva er antioksidanter og hvorfor er det så bra for oss?

Antioksidanter i hudpleie - anti age

Du har sikkert hørt ordet antioksidanter? Men vet du hva antioksidanter er, og hvorfor det er så bra for oss?

Antioksidanter er kjemiske stoffer, som beskytter oss, og senker hastigheten på oksidasjonen av kjemiske stoffer i kroppen vår.

Noen av antioksidantene, kan kroppen lage selv. Andre stoffer er menneskekroppen avhengig av å få tilført gjennom kosten (for eksempel bioflavonoider, karotenoider, tokoferoler (E-vitamin) og ascorbat (C-vitamin). 

Dette er kanskje ikke så lett å forstå, og ikke så lett å forklare på en enkel måte heller, men det handler om god gammeldags kjemi. Atomer og elektroner, som vi alle er sammensatt av, og kjemien som skjer når de møter hverandre.

For å forstå hva antioksidanter er og hva de gjør, er det altså viktig å vite hva frie radikaler er.

Anti oksidanter og frie radikaler forklaring

I kroppen kommer de fleste elektronene i par. Frie radikaler er veldig ustabile molekyler, som hvor alle elektronene ikke er i par (uparede) og de er svært sterke. De vil gjøre alt for å «parre» seg med noe, noe som betyr at de stjeler elektronene de trenger fra andre molekyler/celler. Dette skaper såkalt oksidativt stress og celleødeleggelse. Med en gang en fri radikal er skapt, kan det oppstå en kjedereaksjon, hvor mange flere kan skapes.

Antioksidanter “parrer seg” med den frie radikalen, slik at den ikke angriper og bryter ned cellene våre.

 

Oksidativt stress er linket til mange problemer, for eksempel DNA skade, celleødeleggelse, tidlig aldring, nevrodegenerative sykdommer, hjerte- og karsykdommer og kreft.

Frie radikaler er “overalt”.

Frie radikaler kan dannes i mat, ved oksidering, særlig ved høyt innhold av flerumettet fett. Reaksjoner kommer av lys, varme eller metaller, og etter hvert oppstår det en kjedereaksjon mellom fett og atmosfærisk oksygen, der det dannes frie radikaler, som reagerer videre og som blant annet fører til harsk lukt og smak i mat. 

Frie radikaler produseres i kroppen ved vanlige biologiske prosesser (aldring) eller innføres fra en utvendig kilde (som forurensning, solstråler, kulde, varme, tobakk og toksiner, eller fra det vi påfører huden eller spiser). Disse frie radikalene kan skade cellene våre, proteiner, og til og med DNA, ved å forandre deres kjemiske strukturer. 

Oksidasjon (eller oksidativt stress) er altså en kjemisk reaksjon, der elektroner overføres fra friske molekyler til andre, oksiderende stoffer.

Et synlig eksempel på oksidasjon er et eple eller avokadoer, som skjæres i to og blir brunt.

Visste du at både eplene og avokadoene holder seg friske lenger, om du presser sitronsaft på den delen du har skåret i. Det er pga antioksidantene i sitronene.

Oksidasjon kan skape skadelige kjedereaksjoner, noe som kan gi konsekvenser på cellenivå. Antioksidanter motvirker altså denne oksidasjonen ved blant annet å la seg selv oksidere, for å beskytte andre molekyler.

antioksidanter -oksidering eple

 

Så hva gjør antioksidantene? – De bekjemper frie radikaler.

Antioksidanter «forsvarer» oss med andre ord, siden de “parrer seg” med de frie radikalene, slik at de frie radikalene ikke skader cellene våre. 

Kroppen vår er en slagmark! Hvert eneste sekund hele dagen og natten, kjemper cellene dine for deg. De er konstant utsatt for miljømessige forurensninger, gifter, stråling, stress, bakterier og mye mer enn det øyet kan se.

Du kan takke cellene dine for alt de gjør, de utfører nemlig mirakler hele tiden… og som takk, kan du tilføre antioksidanter, både gjennom mat og gjennom hudpleie. Så får cellene hjelp fra både innsiden og utsiden.

anti oksidanter i mat og hudpleie

 

Med andre ord – tilfør antioksidanter og hjelp kroppen til å bekjempe frie radikaler. 

Så hvor finner du antioksidanter-  hva skal du se etter? 

Antioksidanter forebygger og stopper celleødeleggelsen skapt av oksidanter. Kroppen trenger en sunn balanse av antioksidanter mot oksidantene. Men på grunn av at kroppen er utsatt for et økende antall frie radikaler, gjennom samfunnet og miljøet, blir antioksidanter viktigere og viktigere.

Heldigvis, det er masse antioksidanter i mat. De kommer i mange fasonger i maten og de kan nøytralisere skaden, som de frie radikalene gjør og forhindre sykdom. Er det ikke fantastisk?

Matvarer, som er rike på antioksidanter er bær, frukt, grønnsaker og krydder.

Kaffe, Goji bær og gulrøtter har masse deilige antioksidanter i seg. Det finnes masse mat, som er full av antioksidanter, og dette er tilgjengelig overalt. Alt fra bær, kakao, grønne blader, grønnsaker, nøtter, rødvin, grønn te. Listen er lang… En organisk platebasert diett gir deg et fullt spekter av vitaminer og antioksidanter, som hjelper deg å bekjempe oksidativt stress.

 

 

Som lege og kostholdsekspert Berit Nordstrand sier, « det er viktig å spise hele regnbuen».

Hele regnbuen av frukt og grønnsaker. De gir en mengde vitaminer, antioksidanter og flavonoider. Og velg økologisk så langt du kan. De økologiske produktene inneholder mest næring og du unngår skadelige plantevernmidler, ugressmidler, konserveringsmidler eller GMO (altså du får i deg enda mindre oksidanter enn ved å spise konvensjonell mat).

Antioksidanter er kroppens forsvarere

Men det er noen antioksidanter, som kroppen ikke produserer selv, og som derfor tilføres gjennom kosttilskudd eller i selve kosten. Dette er for eksempel Vitamin C, CoQ10, Resveratrol ol, som alle er godt kjent i hudpleieprodukter også.

Nå vet du kanskje mer om antioksidanter og alt det gode de gjør for kroppen din.

Så hva med antioksidanter i hudpleie?

Huden absorberer 60% av de vi smører på den. Da er det godt å vite at det finnes mye god hudpleie og sminke, som er stappfulle av antioksidanter. Tenk på alle de helsegevinstene du kan få, ved bruke slike produkter.

Vi i Karma.no sier «beauty inside out» og dette gjelder virkelig når det gjelder antioksidanter.

Spis antioksidanter for å påvirke fra innsiden, påfør gode naturlige produkter med masse antioksidanter for å påvirkeb fra utsiden. Bruk organiske produkter med vitaminer og antioksidanter fra de kraftfulle plantene vi har på denne jorden. Antioksiderende hudpleie har mange fordeler, alt fra å være anti- inflammatorisk, oppstrammende, anti aldrende, reduserer arr, og reparerer solskader.

Merkene våre er proppet fulle av antioksidanter, rene og virkningsfulle produkter, blant annet 100% Pure. Hele produktserien 100% Pure er kjent for å være et av de reneste hudpleiemerkene i hele verden.

Pomegranate er et sterkt antioksidant,

Noe helt spesielt med 100% Pure er deres frukt pigmenterte makeup, som er helt unik i verden. Alle produktene er farget med farger fra frukt, bær, grønnsaker og makeupen er i tillegg til å være makeup, svært pleiende og beskyttende for huden.

Dette er SKIN CARE MAKE UP, som tar vare på huden din. Sliter du med uren hud og kviser, og samtidig bruker tradisjonell sminke, bør du vurdere å gå over til ren sminke. Ren sminke tar vare på huden, og tilfører næring og vitaminer, og ikke minst antioksidanter.

Produkter som Pomegranate Oil Anti Aging Lipstick, Fruit Pigmented Healty Flawless Foundation, Mascara with BlueBerry, Blackberry, Black Tea sier kanskje noe:)

Hudpleieproduktene til 100% Pure er som du også forstår proppet fulle av antioksidanter og næringsstofer, satt sammen av innovativ bioteknologi, som gir best mulige resultater. Flere av produktene heter jo også noe med antioksidanter, som disse. 

Super Seeds er rene oljer, som er sammensatt til en unik kilde til antioksidanter og vitaminer til huden.

Ser for deg fargene på disse: Goji bær, Bringebær, chiafrø, nyperose, bjørnebær, tranebær, brokkoli.. mange farger…. Super Seeds er  svært potente oljer, som smører og beskytter oss, gir masse næring og gjør at huden holder på fuktigheten og ikke minst de beskytter oss mot frie radikaler. Det er ikke et snev av vann i disse oljene, kun 100%  rene oljer. 

Super frukt oljeo g balsam

 

Super Seeds eller super frukt oljer er rene oljer, som er sammensatt til en unik kilde til antioksidanter og vitaminer til huden.

Se for deg fargene på disse: Goji bær, Bringebær, chiafrø, nyperose, bjørnebær, tranebær, brokkoli.. mange farger… og svært potente oljer, som smører og beskytter oss, gir masse næring og gjør at huden holder på fuktigheten. Det er ikke et snev av vann i disse oljene. 

100% Pure, Evolve Organics,You & Oil og Wooden Spoon har produkter som er proppet fulle av næringsstoffer og selvsagt antioksidanter. Veldig mange av anti age produkter har antioksidanter i seg, som forebyggende og behandlende. Alt fra Vitamin C, peptider, reservatrol til Vitamin A og E. 

 

Antioksidanter er som du forstår, aldri “feil”, men veldig bra for oss. Håper dette gav litt inspirasjon og hjelp til å forstå hvor viktig det er med antioksidanter. Og ikke minst, hvorfor vi er så opptatt av gode ingredienser i alle produktene våre. Spør oss om hjelp til å finne produkter som passer for deg, hvis du trenger det.

Klem fra Åse

LAGT I HANDLEKURVEN