Hva er INCI koder og hvorfor bør du lese dem?

INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) er et internasjonalt anerkjent system for navngivning av kosmetiske ingredienser og forteller deg hva et produkt inneholder.

INCI koder skal rett og slett sikre oss at produktene inneholder det de sier de gjør og at vi vet hva vi kjøper. Det påbudt å oppgi ingrediensene i et produkt, i synkende rekkefølge etter INCI- kodens standard.

INCI-navnene er standardiserte og brukes internasjonalt.

De er altså like over hele verden og skal gjøre det enklere for forbrukere, helsepersonell og forskere å vite hva de inneholder, både mht til allergier, personlige preferanser, helsemessige årsaker. Og i økende grad for å se om ingrediensene er naturlige eller om det ingredienser i produktene, som ikke er forenelig med naturlige eller økologiske produkter.

For plantebaserte ingredienser brukes ofte det latinske navnet på planten, og for kjemiske/syntentiske stoffer brukes oftest den kjemiske betegnelsen på produktene.

Det kan være vanskelig å lese INCI koder, siden selv naturlige ingredienser har vanskelige navn. Så et tips er å lære seg navnene og betegnelsene på de type ingredienser man ønsker å unngå. Eller lære seg “the basics”.

Det er altså påbudt å liste opp ingrediensene, men det er EN gruppe kjemiske og syntetiske stoffer, som er utelatt fra INCI – kodene, og det er parfymer.

Parfymer er unnlatt fordi det ansees som en “forretnings- eller handelshemmelighet”, og man slipper altså å oppgi hva de består av.

Vi ser at både konvensjonelle og naturlige merker ofte bare skriver “perfume” eller “fragrance” og det sier altså ikke noe om hva som er brukt. Hos naturlige merker kan man regne med at det er essensielle oljer, ekstrakter og essenser som lager duftene, mens i konvensjonelle oftest er syntetiske dufter.

Det finnes opptil 3000 ulike syntetiske stoffer i parfymer, og i hver parfyme kan det være alt fra 10 – 300 stoffer, og det er helt umulig å vite hva disse stoffene er. Problemet med dette er at mange stoffer kan fremkalle allergier, skape hudirritasjoner og de kan være hormonforstyrrende og skade miljøet mm.

Det er mange som kan reagere på parfymer, alt fra lette allergier som hodepine til alvorlige reaksjoner og mange vet ikke hva de reagerer på, siden det ikke oppgis.

I naturlig og økologisk skjønnhetspleie er det ikke forenelig med bruk av kunstig fremstilte parfymer, nettopp på grunn av mijløforureningen de gir, og de potensielle skadene det kan påføre oss mennesker.

Mange naturlige ingredienser har vanskelige INCI navn og det kan se ut som det er kunstige ingredienser, siden navnene ikke er gjenkjennelige. Så igjen, lær deg det du bør unngå, og selvsagt de ingrediensene du reagerer på eller er allergisk mot.

Det er også viktig å legge merke til om nettbutikkene du handler av, oppgir ingrediensene til et produkt. Hos oss ligger de i en egen fane under produktet.

 

INCI Koder viser ingrediensene i produkter.

Hvis du er usikker på produktene og INCI kodene, kan du feks sjekke ut INCI- Code appen. Der  kan du søke opp merker og ingredienser, og det står hva ingrediensene er og om de er regulerte osv.

Denne appen har et utgangspunkt om 100% naturlige ingredienser, og selv om ikke alle ingrediensene får topp score, kan de være veldig bra og er godkjente for det. De graderer ingrediensene, slik at du ser om de er ok eller ikke. Det går på at mineraler feks ikke er plantebaserte, eller at det brukes sink i solkremer, som også gjør at de “får trekk” selv om de er helt trygge å bruke.

Så den kan være litt forvirrende, men gir ihvertfall innblikk og en rask måte å bli kjent  eller “slå opp”  ingredienser på. Det er få merker i INCI code som har 20/20 poeng (bla 100% Pure, Evolve, Wooden Spoon scorer veldig høyt).

 

 

LAGT I HANDLEKURVEN