Slik blir du kvitt sorte prikker og store porer

store porer og sorte prikker hudpleie som hjelper

 

Dette er et blogginnlegg med hudpleietips for deg som har store porer og sorte prikker.

Det er veldig mange som har store porer, og mange har også sorte prikker, spesielt i T- sonen. Det vil si på nesen og neseryggen, i pannen, rundt munnen og haken, og også litt utover på kinnet. De som har store porer har ofte en kombinert eller fet hud. Det er ganske enkelt å holde denne hudtypen i sjakk, egentlig, så lenge man følger noen gode råd og ikke klemmer på de sorte prikkene og skaper irritasjon og kviser ut av det.

Hva er sorte prikker – hva gjør at porene blir mer synlige?

Det å ha store porer, er i utgangspunktet akkurat like vanlig som ikke å ha synlige porer. Det er bare ulike hudtyper.

Sorte prikker er oksidert talg. De som har store porer har ofte mer synlig talg. Talget er helt naturlig og det skal være der. Talget er viktig for å opprettholde fuktighetsbalansen i huden. 

Så målet er ikke å fjerne alt talget, men å fjerne det talget som er ligger øverst i porene, som blir svart i kontakt med oksygen. For oss som har store porer, er det viktig at dette talget ikke tetter porene eller hoper seg opp i porene. Det kan nemlig gi sorte prikker og mer synlige porer. Dersom porene er tilstoppet over tid, kan de også forstørre seg.

Noen har større porer enn andre, og det er stort sett genetisk. En kombinert mot fet eller fet hud har som regel litt større porer, enn de som har en tørr hud. Det er fordeler og ulemper med begge hudtypene. En “trøst” for de som synes porene er store og produserer mer fett, er at denne hudtypen er litt tykkere og har mer fett og fuktighet i seg, slik at de oftest får mindre synlige rynker når de blir eldre. (for de som er opptatt av det:)).

Dette kan du gjøre for å redusere porene, fjerne (og forebygge) de sorte prikkene og få en jevnere hudtone.

 • Ikke klem på porene eller skvis for å fjerne de sorte prikkene.Det kan gjøre at porene på sikt bare blir større og det kan tilføre bakterier, som igjen kan gi uren hud.
 • Du skal sørge for å fjerne build up, og forhindre at det bygger seg opp for mye talg i porene, med en regelmessig kjemisk peeling/skrubb.
 • Ikke bruk oljer som er “komedogeniske”. Slike oljer kan tette porene og gi mer build up. Se etter “non- comedogenic” oljer i produkter.
 • Du kan bruke oppstrammende og stimulerende produkter, som sørger for blodsirkulasjon øker og at collagen- og elastin produksjonen opprettholdes. En mer smidig og stram hud, har mindre porer eller at porene synes mindre. 
 • Tilfør fuktighet. En fuktet hud, er mindre “dradd” og virker sunnere, noe som gjør at porene synes mindre. 
 • Å bruke fruktsyrer stimulerer cellefornyelsen, fjerner oksidasjonen og gjør at huden ser friskere ut, og gjør at huden tar til seg mer næring og pleie.
 • Leire er kjempebra for store porer, fet hud og sorte prikker. Gjør det til en vane å bruke en leiremaske minst 1 gang per uke.

 

 

Ingredienser du skal se etter, som reduserer store porer (holder dem rene) og fjerner sorte prikker.

 • Salisylsyre (BHA): Dette er en betahydroksysyre som er oljeløselig, noe som betyr at den kan trenge inn i porene for å løsne opphopninger av døde hudceller og olje. Dette kan hjelpe med å redusere utseendet på sorte prikker og forstørrede porer. dette er en av de mest brukte i produkter for kviser og uren hud, men har også effekt på build up i porene og som dermed reduserer dem/fjerner sorte prikker.
 • Azelaic acid er en dikarboksylsyre som finnes naturlig i korn som hvete, rug og bygg. Den har flere bruksområder i hudpleie og dermatologi på grunn av dens antiinflammatoriske, antibakterielle og eksfolierende egenskaper.  Denne syren er mildere enn Salisylsyre og er derfor mer egnet om man har sensitiv hud, rødhet og rosacea.

 • Niacinamid (Vitamin B3): Dette er en antioksidant som kan redusere produksjonen av talg, minske betennelser og styrke hudens barrierefunksjon. Det kan også bidra til å redusere porestørrelsen og strammer opp huden.
 • Retinoider (som retinol): Disse vitamin A-derivatene kan øke cellefornyelsen, redusere døde hudceller på hudoverflaten og stimulere kollagenproduksjon. Dette kan hjelpe med å redusere utseendet på porer og sorte prikker. I naturlig hudpleie er Bakuchoil et plantebasert alternativ til retinol, og er mildere for huden og like effektivt.
 • Alfa hydroksysyrer (AHAsyrer): Disse vannløselige syrene (som glykolsyre og melkesyre) eksfolierer hudoverflaten ved å bryte ned bindingene mellom døde hudceller. Dette kan gi en glattere hudoverflate og redusere utseendet på sorte prikker.
 • Charcoal: Dette naturlige ingredienset kan trekke ut urenheter fra porene, noe som kan hjelpe med å redusere utseendet på sorte prikker.
 • Leiremasker: Leire, spesielt kaolin og bentonitt, kan hjelpe med å trekke ut overflødig olje fra huden, noe som kan redusere utseendet på forstørrede porer.
 • Hyaluronsyre: Selv om det primært er kjent for fuktighetsgivende egenskaper, kan hyaluronsyre også hjelpe med å stramme huden, noe som kan redusere utseendet på porer.
 • Grønn te: Antioksidantene i grønn te kan redusere produksjonen av talg og minske betennelser, noe som kan hjelpe med å redusere utseendet på forstørrede porer og sorte prikker.

Det er viktig å merke seg at selv om disse ingrediensene kan hjelpe med å redusere utseendet på porer og sorte prikker, er det ingen garanti for at de vil eliminere dem helt. Porestørrelsen endrer seg ikke nevneverdig, MEN de kan virke større med alderen (når huden blir mindre elastisk) og blir mer synlige når talget oksideres og er tilstoppet av muss, fett og talg. Sorte prikker er som nevnt oksidert talg, og om dette ikke fjernes regelmessig, vil de sorte prikkene komme tilbake. Så regelmessig hudpleie, er altså viktig. 🙂

 

Nedenfor finner du veldig gode produkter, som får bukt på store porer og sorte prikker.

De strammer opp porene og gir en jevnere hudtone.

0
LAGT I HANDLEKURVEN