Alt om oljer i hudpleie og skjønnhetsprodukter

 

Bruk av oljer i hudpleie

Bruk av oljer i hudpleie har vært brukt årtusener, men de har virkelig fått sin rennessanse de siste årene. Grunnen til dette er at de er mer konsentrerte enn kremer, spekket fulle av næringsstoffer og gir en frisk og sunn hud. Oljer absorberes godt ned i huden, og gjør godt nytte for seg der.

Når vi snakker oljer i hudpleie, så mener vi vegetabilske, kaldpressede (presset under 33 grader for å beholde sine gode egenskaper), naturlige oljer.

En av grunnene til at oljer er så bra for oss, er at de er «like» de oljene vi har i huden og kroppen vår fra før. Huden har en naturlig fettproduksjon fra porene, den skiller ut fett, i form av talg, oljer og syrer, som den smøres med. Graden av denne utskillelsen gjør seg blant annet i utslag som tørr eller fet hud. Oljer er altså helt naturlige for huden i utgangspunktet, og taes vel i mot av huden vår.

Oljer og fettstoffer er viktig for huden vår, uten fettet vil vannet/fuktigheten fordampe, og huden vil tørke ut. Fettstoffene i oljene binder cellene sammen i huden og utgjør et beskyttende lag. Oljene har også mange næringsstoffer i seg, og når en hud er mettet med fuktighet og fett, ser den også mer spenstig, sunn og ungdommelig ut.

Alle hudtyper kan bruke oljer, men du må bruke de riktige oljene. Mange tror at dersom man har fet hud og kviser, kan man ikke bruke oljer, men det er helt feil. Oljer kan faktisk være veldig fordelaktig for fet hud,  og virke balanserende for en uren og betent hud.

Du bør altså se etter oljer til din hudtype – og dine behov.  Det finnes oljer som er tynne/tyntflytende og det finnes oljer som er mye tykkere og rikere i konsistensen. Noen absorberes lett inn i huden,  andre legger seg mer som en beskyttende hinne utenpå.

Hvorfor er oljer så bra for huden?

Oljer inneholder mange gode fettsyrer og vitaminer, som pleier og tar vare på huden din, de inneholder blant annet:
•    Fettsyrer – mettede, umettede og flerumettede.Oleic Acid, LoljACID.
•    Vitaminer – ofte rike på vitmin A, D eller E vitaminer som virker både pleiende, mykgjørende og virker antialdrende/forebygger og behandler aldringstegn.
•    Polyfenoler – antioksidanter som beskytter mot frie radikaler, som bryter ned cellene våre.
•    Fytosteroler – Tar del av cellenes energiomsetning og er med på å bygge opp cellemembranen. (styrker huden).
•    Squalane – som er hudens fuktighetsbevarende ingredienser.

Kan oljene tette porene dine?

En annen ting, du må vite om, ved valg av oljer, er hvor de ligger i den Comedogenic Scale. Komedogen skala viser hvor sannsynlig det er for at de tetter porene dine. De som har høy komedongenisk skala vil legge seg som et lag utenpå huden og tetter porene i høyere grad. Noen ganger kan det være bra, sørlig om man trenger høy beskyttelse utenfra. Noen ganger er det meningen at de skal ligge som et beskyttende lag. Men i ansiktet brukes som regel oljer, som skal trekke inn i porene, for å utnytte egenskapene Og  da bør de ikke skåre for høyt på denne skalaen. Det er spesielt viktig når man har fet hud og urenheter. Les om Comedogenic Scale her>>

Har du problemer med nupper, kviser og uren hud eller om huden er fet, bør du bruke oljer som er nederst på den komedogen- skalaen 0-1, har du tørr hud eller moden hud, kan du bruke oljer opptil 3-4.

Oljer er for både fet og tørr hud.


Har du tørr hud, kan du normalisere huden ved å bruke oljer.
Har du fet hud, kan du balansere huden og roe ned huden ved bruk av oljer.

Når skal du bruke oljer på huden?

Du kan bruke oljer året rundt. Men mange opplever at huden forandrer seg på høsten. Når luften blir tørrere og kaldere, trekkes fuktigheten ut av huden og mange blir tørrere og slappere i huden. Da er oljer veldig bra å bruke.

Huden produserer fett og oljer blant annet ut fra kostholdet vårt og omgivelsene vi er i. Så hvis du stresser mye, spiser usunt eller sitter mye foran en PC, kan det bli ubalanse i huden og den naturlige fett- og oljeproduksjonen kan gå ned. Da er altså oljer godt å ha, og helst da naturlige, kaldpressede oljer, med små molekyler, som ikke tetter porene dine.

Hvilke type oljer finnes i hudpleie?

I hudpleie brukes i hovedsak eteriske oljer, mineraloljer og vegetabilske/ baseoljer.
•    Eteriske oljer (essensielle oljer) – dette er svært konsentrerte oljer, som trekkes ut fra ulike planter og frø, og som brukes mye pga sine dufter og påvirkning av sansene våre. Disse oljene er så konsentrerte at de ikke skal brukes direkte på huden, men blandes i base oljer eller i kremer eller brukes i diffusere/duftlamper ol.
•    Mineraloljer (for eksempel vaselin) er industrielt fremstilte oljer, som ikke inneholder noen næringsstoffer og som ikke absorberes av huden. De brukes først og fremst for å beskytte huden og smøres på for å lage en barriere på huden, for eksempel for de som har eksem. Det er billige oljer og fremstilte oljer, men fordi de sjelden skaper allergier, brukes de ofte som baser baser i kremer og salver. Det er ikke denne type oljer vi snakker om og unngår i «normal hudpleie», og bør unngås om du har fet hud og urenheter, da de har høy komedogensk score.
•    Vegetabilske oljer kommer fra planteriket, og har som nevnt svært pleiende og næringsrike egenskapen for huden. De bør være naturlig kaldpresset. De kalles også baseoljer, som kan brukes alene, eller blandes med eteriske oljer eller kremer.

 

Slik bruker du ansiktsoljer:

  • Rekkefølge: Oljer brukes rett på rengjort hud, tynneste oljer og serum skal alltid på først og rikere oljer og kremer på til slutt.
  • Oppbevaring: Oljene bør oppbevares kjølig, (men ikke kjøleskap) helst mørkt, evt. i emballasjen. Og husk å lukke flasken etter bruk
  • For at oljene skal trekke godt inn og virke best mulig, anbefaler jeg at du peeler (skrubber) huden 1- 2 ganger per uke. Da slipper du å bruke edle dråper på “død hud”, og som gjør at det ikke trekker godt nok inn. Fjerne døde hudceller er viktig for alle, spesielt om du har fet hud, urenheter, tørr hud, og moden hud.
  • Husk også at oljer kan harskne (oksidere), så man bør oppbevare dem riktig, helst mørkt og kjølig.

Hvor ofte skal du bruke oljer?
Oljer brukes 1-2 ganger m dagen eller ved behov. De kan brukes alene eller sammen med serums, dag eller nattkrem.  Dersom du trenger ekstra fuktighet, kan du for eksempel bruke et fuktighetsserum først, og så påføre oljen over den, før dag eller nattkrem.

Hvor mye olje skal du bruke?
Dette finner du fort ut, men et par dråper er som regel nok. Oljene skal trekke fort inn i huden og bør være absorbert innen 10 minutter. Er du veldig blank etter 10 minutter, bruker du kanskje litt for mye. Masser inn i huden og la det absorberes inn.

Kan du bruke oljer fra kjøkkenet?
Både ja og nei… Det er mange som lager hjemmelagde hudpleieprodukter, såkalte DIY – (do it yourself).

Det jeg vil si, er at da bør du vite hva du gjør, og huske at bakterier, oksidering kan skade produkter (og huden din), og at ikke alle oljene man kjøper til mat er like rene, og kan være utsatt for høye temperaturer, som gjør at de ikke har de næringsrike og pleiende ingrediensene, som de som er profesjonelt fremstilt til bruk i hud og hårpleie. I verste fall kan det skade deg. Har du lyst å lage produkter selv, bør du sette deg inn i hvordan det gjøres.

Det mange derimot gjør, er å kjøpe baseoljer (som baseoljene fra Wooden Spoon, og blander dem med eteriske oljer, for en god opplevelse og effekt).

Kan du bruke sminke over oljene?
Ja, selvsagt. Men la oljen absorbere før du påfører makeup. Har du fet hud, bør du bruke en mattende foundation.

Ansiktsoljene skal oppbevares kjølig, ikke nødvendig med kjøleskapet, men må ikke stå på en varm badehylle med belysning under. De bør stå mørkt, eventuelt i emballasjen. Ellers kan den bli harsk, og ikke være bra for huden lenger.

For å gjøre det lettere å velge gode oljer, har jeg laget noen egne sider for ulike behov – gå til det du føler er deg og det du har behov for akkurat nå. Det jeg skriver om her, er altså rene, vegetabilske, baseoljer, som kan brukes rett på huden eller i håret.

Selv bruker jeg oljer på huden hver eneste dag – kan ikke tenkte meg å slutte med det, noen gang…

Klem fra
Åse

Her er noen av mine favoritter for tørr hud og for moden hud.

0
LAGT I HANDLEKURVEN