Slik styrker du hudbarrieren – hudens første forsvarslinje

Huden er vårt største organ og bekytter organene våre. Men hva skjer når denne hudbarrieren skades? Hvordan kan du beskytte og reparere hudbarrieren din?

Produktanbefalinger finner du nederst i dette blogginnlegget.

Å reparere hudbarrieren har blitt et buzzord de siste årene, og spesielt når det gjelder dehydrert hud, kviser eksem og solskader. For å vite hva som skjer og hvordan du skal reparere den, er det først og fremst viktig å forstå hva hudbarrieren er og hvorfor det er viktig at den er intakt.

Hudbarrieren

Huden består av flere lag, for å si det enkelt, er det 3 hovedlag. Det øverste laget kalles epidermis, det midterste laget, som er kjent som dermis, og det nederste laget kalles hypodermis.

Hudbarrieren, også kjent som stratum corneum, er lokalisert i epidermis, og den inneholder en rekke essensielle næringsstoffer som kolesterol, ceramider og fettsyrer som tilsammen danner hudens naturlige fuktighetsgivende faktor. Og en naturlig fuktighetsgivende faktor har en viktig rolle i å holde huden hydrert og sunn.

Mens hudbarrieren utfører en rekke forskjellige roller, er det generelt enighet om å  tre hovedfunksjoner:

 • holde på fuktigheten
 • transportere næringsstoffer
 • beskytte resten av huden dinn mot miljøet rundt den.

På grunn av den essensielle rollen den spiller, er hudbarrieren en viktig faktor for hudens generelle helse og utseende. Når den fungerer som den skal, er hudbarrieren din jevn, elastisk og hydrert. Når den er brutt eller skadet, vil den være utsatt for dehydrering, matthet og for tidlige rynker og ulike hudproblemer.

Slik reparerer du hudbarrieren

Når er hudbarrieren skadet og når bør man reparere den?

Skade av hudbarrieren skjer oftest når vi er litt for harde mot huden. Det kan for eksempel skje når man skrubber for hardt, når du kombinerer ulike syrer (eks retinol og vitamin c) når man fjerner hår/barbering, når man bruker “gjør det selv ingredienser” som natron eller ufortynnede essensielle oljer direkte på huden. Det kan også være at du utsetter den for ekstrem kulde, varme, sol og hudbarrieren blir skadet.

Det er ikke så vanskelig å vite når hudbarrieren er skadet, og har behov for litt ekstra pleie (TLC -“tender loving care”). Du vil som regel oppleve:

 • Tørr hud, gjerne flassete hudflekker i kinn, hake eller panne
 • Kviser
 • Kløe, svie og ubehag gjerne etter rens eller påføring av produkter
 • Tørr slapp og mer rynkete hud
 • Sensitiv, betent eller irritert hud og rødhet

Er noen av disse symptomene alvorlige eller svært plagsomme, kan det være fordelaktig å snakke med en hudlege. Det er imidlertid også ting du kan gjøre selv for å opprettholde en glad hudbarriere; nøkkelen ligger i å beskytte og gjenopprette.

Slik reparerer du hudbarrieren din

Slik beskytter og gjenoppretter hudbarrieren din

Når det gjelder å ta vare på hudens barriere, er forebygging alltid enklere enn å gjenopprette, så det er viktig at du er skånsom mot huden når det er mulig.

For å holde hudbarrieren sterk og sunn, her er noen tips:

 • Bruk solkrem hver dag. UV-stråling er en av de viktigste årsakene til hudbarriereskader, så sørg for å bruke antioksidantrike solkremer med en SPF på minst 30.
 • Ikke overdriv eksfolieringen/skrubb av huden. AHA og BHA kan være fantastisk for huden, men for mye kan føre til irritasjon og barriereskader. Prøv å ikke bruke eksfolierende produkter mer enn maks 2-3 ganger uken, og sørg for å følge opp med en fuktighetsgivende, beroligende serum eller krem. Det anbefales også at du unngår å kombinere eksfolieringene dine med andre potente aktive stoffer, som retinol og vitamin C.
 • Bruk alltid lunkent vann, og unngå å bruke vann, som er for varmt eller for kaldt, da dette kan irritere huden.
 • Bruk en mild rens for å vaske ansiktet ditt. Sterke rensemidler kan fjerne de essensielle fuktighetsgivende og nærende stoffene, som holder hudbarrieren sunn.

Hva gjør du når du trenger å reparere hudbarrieren?

Heldigvis kan vi reparere og styrke hudbarrieren vår med ingredienser som gagner huden vår hele året, spesielt når det kommer til ingredienser som

 • fettsyrer
 • ceramider
 • probiotika

Her er noen av de beste tipsene for reparasjon av hudbarrieren.

Forenkle hudpleierutinen din.

Ja, det er faktisk mulig å gjøre for mye med hudpleieprodukter. Noen ganger kan du oppleve at huden blir irritert og betent, blant annet fordi vi utsetter huden for, for mange /mye produkter og aktive ingredienser. Når huden utsettes for mange forskjellige produkter, kan den svekkes. Hvis du for eksempel bruker et 10- 12 trinns hudpleieregime og det bare ender med en irritert hud, bør du vurdere å forenkle rutinen din.

Anbefaler enkle, milde produkter for morgen og kveld.

Plantebaserte oljer.

Jeg (Åse) har en forkjærlighet for oljer og har brukt det i årevis. Huden min har virkelig godt av dem, og  jeg følger bla 100% Pure sine uttalelser om forskning på en 2018 studie, som viser at visse plantebaserte oljer hjelper å reparere hudbarrieren gjennom kondisjonering og forbedring av fuktighetsbalansen. Noen oljer har også antioksidanter og antibakterielle oljer, som beskytter og reparerer hudbarrieren.

Planteoljer kan brukes på en rekke måter, enten det er som en fuktighetskrem om kvelden eller, for mer lette oljer som nype (rosehip) eller jojoba, kan de til og med brukes som et serum.

Når du bruker planteoljer til reparasjon av hudbarrierer, sørg for å bruke en som fungerer for din hudtype – noen oljer kan være fantastiske for tørr hud, for eksempel castor olje. Den er imidlertid for tung for fet hud.

Når du prøver planteoljer, prøv deg frem og på hvordan de påvirker huden din. Noen oljer er allroundere, som stort sett kan brukes av alle.

For eksempel Oat (havre), Cucumber, Calendula, Kamille, ren Vitamin E, Avokado, Argan,Lavender er alle oljer som er gode på å gi fuktighet og roe ned huden. Vi har et stort utvalg av baseoljer, hvor du selv kan velge oljer som passer for din hud.

Selv bruker jeg akkurat nå 100% Pure Intensive Nourishing Facial Oil og drypper i dråper av Wooden Spoon sine baseoljer Oat og Cucumber for ekstra fuktighet nå. Og når jeg vil ha umiddelbar glød drypper jeg i noen dråper av Goji bær olje. Huden blir rett og slett supermyk og fin.

Hold deg til en lett fuktighetskrem

Hvis hudbarrieren din er skadet og du bruker en tunge, okklusive fuktighetskremer, kan det være på tide å bytte fuktighetskrem for en stund.

Okklusive fuktighetkremer har en tendens til å inneholde ingredienser som sheasmør, kokosnøttolje og kakaosmør. Selv om de kan underverker på huden i forhold til å holde på fuktigheten, kan det føles som om huden blir “kvalt”. Når du reparerer hudbarrieren din, bør du gi den en sjanse til å puste, ved å bruke fuktighetskremer som er lette og beroligende.

Hyaluronsyre er en fantastisk ingrediens i så tilfelle. Den trenger gjennom hudbarrieren og gir fuktighet uten å tynge den ned, samtidig som den er beroligende og nærende. For hudbarriere-reparasjon som er hydrerende, elsker vi å fukte med vår Hydra Drench Cream eller Rose Water Hydrating Milk fra 100% Pure..

Har du sensitiv hud eller skadet hudbarriere?

Noen har mer sensitiv hud og mer utsatt hudbarriere. Andre får det i perioder eller ved bruk av som nevnt produkter, men også pga hormoner, bruk av medisiner, forandringer i klima, stress eller soleksponering.

Blir du fortere rød og tørr om vinteren? Du er ikke alene.. og da gjelder det å bruke rådene ovenfor. Gjør det enklere, unngå kombinasjon av mange aktive ingredienser og se etter fuktighet, milde produkter, oljer, ceramider, hyaluronsyre, niacinamide, grønn te/matcha, som styrker hudbarrieren. Produktene under hjelper deg med det:

Håper dette var til hjelp:)

Klem fra Åse

 

milde renser som bevarer hudbarrieren

Gode milde renser for en ødelagt hudbarriere – milde, lindrende, fuktighetsbevarende, men effektive nok til å gi en god rens og få bort makeup og smuss.

Oljer og serum som bavarer og reparerer hudbarrieren

Gode serum for en skadet hudbarriere – fuktighetsgivende, reparerende og beroligende

Gode oljer for en skadet hudbarriere – gir fuktighet, næring, reparerer og beskytter hudbarrieren.

Fuktighetskremer for å styrke og beskytte hudbarrieren

Gode fuktighetskremer for en skadet hudbarriere – reparerende og beskyttende

0
LAGT I HANDLEKURVEN