Slik pleier du tørr hud og dehydrert hud

Slik pleier du tørr hud og dehydrert hud

Tørr hud er en hudtype, mens alle hudtyper kan være dehydrert. Dehydrert hud er en tilstand, ikke en hudytpe.

Men det er en ting som er felles for tørr hud og dehydrert hud. Det er at begge har godt av å få tilført fuktighet. Og det er noen likheter i hvordan man bør behandle den, gitt om ditt daglige hudpleieregime også. Vi gir deg noen tips om hvordan du best kan behandle tørr hud og dehydrert hud nedenfor.

Men først er det viktig å si noe om forskjellen på tørr hud og dehydrert hud.

Serum for moden hud
fuktighet ansikt1

Tørr hud kjennetegnes slik:

En tørr hud har ofte små porer eller at porene ikke er synlige i det hele tatt. Den blir heller ikke blank i løpet av dagen. Tørr hud kan virke tynnere enn fet hud, noe som skyldes at den har mindre talgproduksjon og mangler en del av den oljen og fettet i hudlaget, som en fetere hudtype har. Den kan derfor virke slappere og mer gusten enn en fetere hudtype, som er blankere og mer plump. Tørr hud kan flasse og klø også. Den kan føles stram etter rens. En tørrere hud kan også få synlige linjer og rynker i tidligere alder, enn en fetere og mer hydrert hudtype.
Man er ofte tørrest i kinnene, pannen, tinningene og gjerne på haken og rundt munnen.

Vi får vanligvis tørrere hud med alderen, og man kan gå ut fra at en moden hud er går fra normal til en tørr hudtype.

En dehydrert hud kjennetegnes slik:

Først og fremst, alle kan få en dehydrert hud. Også fet hud kan være dehydrert.

En dehydrert hud er fuktigfattig. En annen ting som er viktig å vite med dehydrert hud, er at det kan skyldes sesonger på året og at det er miljøavhengig. 

Miljø som kan påvirke huden og som gjør at den mister fuktigheten, er for eksempel kald og tørr luft, (som luften er på høsten og vinteren her i Norge). Det kan være tørt inneklima blant annet på grunn av aircontion eller at man fyrer i peisen. Til og med stress kan gjøre at huden mister evnen til å holde på fuktigheten. Det er mange ulike årsaker til at huden blir dehydrert.

Det som kjennetegner en dehydrert er litt likt som med tørr hud. Huden blir gusten, slapp og sliten. Litt dratt og lite spenstig.

En dehydrert hud kan komme i ubalanse, og ulike hudproblemer kan oppstå, som ikke alltid er der ellers. Feks blir mange tørre i huden etter en lang varm sommer og får kviser noen uker inni høsten fordi den er dehydrert og i ubalanse. En dehydrert hud kan gi kviser og urenheter, nupper og det kan føre til at huden blir rød, irritert og mer sensitiv. Den kan føles ukomfortabel og strammere. Mange føler også at de får mer linjer og rynker i huden.

Slik behandler du tørr hud og dehydrert hud

 

SKRUBB HUDEN MED JEVNE MELLOMROM.

Først og fremst bør du sørge for at hudpleieproduktene dine trekker inn i huden. Det gjør du best ved å skrubbe/peele huden 1-2 ganger per uke. Det fjerner døde hudceller, tilstopping av porene og nupper i huden. Her er noen gode skrubber som gjør den jobben godt.  Alle disse kan brukes av alle  hudtyper.

 

TILFØR FUKTIGHET

Bruk i all hovedsak produkter som er utviklet for å gi fuktighet, og ikke jobber med “alt annet”. (ikke produkter som jobber med pigmenter eller kviser feks).

Jeg anbefaler først og fremst et fuktighetsserum. Serumet kan brukes alene eller under en ansiktskrem. I tillegg er det selvsagt mange ansiktskremer, som er utviklet for å gi fuktighet til huden, som kan brukes alene, uten serum også.

Så kommer hudtypen inn – alle trenger ren fuktighet – men har du tørr hud og moden hud, kan du bruke rikere kremer og oljer for å forsegle fuktigheten inne i huden.

Har du en fet og dehydrert hud, kan du bruke oljefrie kremer og serum. Da gjerne rene hyaluronsyre serum, som er ren fuktighet eller lotions/kremer som er oljefrie.Kremene kan også være oljefrie eller som inneholder non- comedogeniske oljer. (som ikke tetter porene).

Har du en tørr hud har du altså litt flere valg, da kan du bruke rene fuktighetsserum og kremer med mye fuktighet i seg. Men det kan lønne seg å bruke oljer og serum først og så forsegle fuktigheten inne i huden ved å bruke en rikere krem utenpå.

Oljer binder som kjent fuktighet til seg og gjør det lettere for huden å holde på fuktigheten. Så for en tørr hud og dehydrert hud, er altså oljer i kombinasjon med rene fuktighetsgivere  (som hyaluronsyre) midt i blinken.

Ingredienser for ren fuktighet, uten oljer i seg, er for eksempel disse:

  • Hyaluronsyre – 1 gram hyaluronsyre  kan binde til seg 1000 ganger sin egen vekt av vann.
  • Aloe vera og Prickly Pear (som faktisk er kaktuser, og som inneholder veldig mye vann/væske).
  • Agurkekstrakter
  • Sjøalger/tang (feks Seaweed)
  • Rosevann feks sprayer med rosevann ekstrakter

For tørr, moden og dehydrert hud, er oljer  midt i blinken, som ett tillegg til det jeg nevner over her. De kan brukes sammen med fuktighetsgiverne eller alene. Dette er gode fuktighetsgivende oljer, som er litt rikere enn fuktighetsgiverne nevnt over.

Gode fuktighets serum

Gode oljer å bruke mot tørr hud og moden hud.

Gode fuktighetsmasker for alle hudtyper.

Er huden din tørr eller dehydrert er det å bruke fuktighetsmasker en “life- saver”. Legg det inn i rutinene dine og huden din vil takke deg med å være frisk, fuktet og føles behagelig.

Husk at dersom du har fet hud, og med kviser, så er det fint å kombinere rensemasker og fuktighetsmasker annen hver gang. En fet dehydrert hud med kviser er i ubalanse,  og fuktighet er essensielt for å få den i balanse.

Håper dette var til hjelp, spør oss gjerne om du trenger hjelp til å finne produkter for deg og din hud. Ta gjerne hudtesten vår, så får du personlig svar fra oss helt gratis.

Klem fra Åse

0
LAGT I HANDLEKURVEN