Oxcybenzone og andre ingredienser du bør unngå i solkremer

 

Oxybenzone og andre ingredienser i solkremer du bør unngå

Flere og flere har blitt klar over at kjemiske solkremer kan være veldig skadelige både for oss mennesker og for naturen. Ingrediensen Oxybenzone har fått ekstra mye oppmerksomhet den siste tiden. Her kan du lese mer om det og hvilke andre ingredienser i solkremer du bør unngå, og hva du bør velge.

Hva er egentlig kjemisk solkrem og hva er forskjellen på kjemisk og fysisk solfaktor?

Kort fortalt, så er fysisk solfaktor en solbeskyttelse, som legger seg utenpå huden og forhindrer at UV strålene treffer huden.

I en kjemisk solkrem, reagerer UV strålene med det kjemiske filteret i huden, noe som gjør at også solstrålene kommer i kontakt med huden, og at den kjemiske reaksjonen skjer i huden. Det gjør også at de kjemiske ingrediensene absorberes inn i huden.

Fysiske og kjemiske solfiltre, bildet viser hvor skadelige de er og hvem som er mest skadelige for livet i havet.
Fysiske og kjemiske solfiltre, bildet viser hvor skadelige de er og hvem som er mest skadelige for livet i havet.

Hvilke ingredienser bør du unngå?

Bildet over viser vanlige ingredienser i solkremer. De ingrediensene som er organge og ned mot rødt er veldig skadelige for livet i havet (og for oss mennesker også) .Generelt anbefaler vi å bruke fysisk solfaktor og helst sink oxide (zinc oxide), rett og slett fordi det er det tryggeste. Du bør bør unngå disse ingrediensene:

 • Oxybenzone
 • Octocrylene
 • Octinoxate
 • Homosalate
 • Avobenzone
 • Ethylhexyl
 • Methoxycinnamate
 • Propylparaben
 • Ethylparaben
 • Methylparaben
 • Propylparaben

Når det gjelder Titan Dioxide er det ofte brukt i naturlige solkremer, og anses som trygt. Titan Dioxide er derimot også omdiskutert, blant annet fordi det brukes som tilstening i matprodukter. Det har vist seg at det er irriterende for tarmen og KAN være kreftfremkallende. Dette er invortes bruk, og bla derfor det er omdiskutert også i solkrem. Husk ALLTID ikke- nano størrelse på fysiske filtre. Vi har skrevet litt om det her.

Det som er problemet med de kjemiske ingrediensene, er at de kan være hormonforstyrrende og kan være kreftfremkallende. Og de ødelegger også livet i havet (og naturen). Stoffene går i melken til ammende, så det anbefales ikke å bruke dem når man ammer heller.

Oxybenzone har vært veldig mye i media og er mye omtalt, fordi det har vist seg å forstyrre hormonene og kan blant annet redusere fruktbarheten vår og de er veldig skadelige for miljøet og livet i havet. Andre stoffer man bør unngå i solkremer er :

Ethylparaben, methylparaben, propylparaben og ethylhexyl methoxycinnamate.

Propylparaben er i Danmark forbudt i pleieprodukter til barn under 3 år.

US Food and Drug administration (FDA) gjorde en studie, og så at stoffene fra solkremene gikk inn i kroppen på de som deltok i undersøkelsen, fra dag 1 og de akumulerte seg. Det tok også tid før stoffene gikk ut av kroppen igjen.

Det er spesielt farlig for små barn, siden mengden av produkt de blir utsatt for, er så mye større i forhold til størrelsen på organer og de blir enda mer påvirket av det enn voksne.

Wooden Spoon sine solkremer inneholder ikke titan dioxide eller noen av de kjemiske stoffene vi omtaler her. De inneholder sink oxide, som er trygt og faktisk også virker betennelsesdempende og har en rekke fordeler for huden. De har utviklet en metode, som gjør at sinken ikke blir hvit, som de også har fått innovasjonspris for. Den inneholder kun naturlige ingredienser og er trygg også fra spebarn til større barn og oss voksne.

Vil du vite mer, kan du lese noen av artiklene under, som bla omtaler kjemisk solkrem vs naturlig solkrem.

0
LAGT I HANDLEKURVEN