Nyttige tips og behandling av atopisk eksem

tips for atopisk eksem

Les om atopisk eksem og effektive tips som kan hjelpe.

Atopisk eksem (atopisk dermatitt) er en inflammatorisk hudtilstand og viser seg som svært tørr, sprukken, kløende og irritert hud. Det kan også oppstå røde utslett med hevelse, og noen ganger også væskende blemmer. Atopisk eksem kan være veldig smertefullt, speiselt for babyer og barn.

Atopisk eksem er en veldig vanlig hudsykdom, som først og fremst rammer babyer og barn. De fleste får det før de fyller 5 år, og så tar enkelte med seg sykdommen inn i voksenlivet. Det er ca 10- 15% av skolebarn, som har atopisk eksem i større eller mindre grad, mens det er ca 10% av voksne som har det.

Den egentlige årsaken til eksem er fortsatt ukjent, men det antas at det er en  kombinasjon av genetisk disposisjon/arvelig og miljøfaktorer. Atopisk eksem har ofte multifaktorielle årsaker. Utslettet kan være til stede hele tiden, eller det kan komme og gå.

Alvorlighetsgraden kan variere fra person til person og sesonger. Noen har bare  lett kløe på mindre områder, mens andre kan ha hissige utslett på store områder, som både klør og er smertefulle. Kløen kan bli så kraftig at man klorer seg opp med negler og skarpe gjenstander. Dette kan forverre utslettet og kan føre til åpne sår og betennelser. Betennelser kan gi puss og gule/røde skorper.

Det er typisk for atopisk eksem at utslettet befinner seg forskjellige steder på kroppen i ulike aldersgrupper:

 • Spebarn får vanligvis små væskende blærer på kinn og i hodebunn. Det kan også ofte forekomme på strekkesiden av armer og bein.
 • Hos småbarn er eksemen ofte tørrere og klores opp fordi barnet ikke kan kontrollere det. Forandringene i huden finnes oftest symmetrisk på kropp, armer og ben, og oftest på bøyesider av ledd, det vil si knehaser og albuebøy.
 • Hos ungdommer og voksne er huden generelt tørr og kløende, og utslettet er ofte tykkere på enkelte steder bla på grunn av at man klør på det.
 • Man finner også symmetriske eksemforandringer på overkroppen, på bøyesiden av ledd i armer og bein og i ansiktet, særlig rundt øynene.

Hudbarrieren er svekket ved atopisk eskem, med de problemene det kan føre til.

Ved atopisk eksem er hudbarrieren svekket, noe som fører til økt vanntap. Huden blir mer følsom for miljøfaktorer som temperatur, luftfuktighet, fysiske faktorer som kjemikalier, klesfibre. I tillegg ser man en betennelsesreaksjon som varierer i styrke over tid i huden. Hva som driver denne betennelsesreaksjonen er fortsatt uklart.

En andel av de som har atopisk eksem, kan også ha allergier i form av pollenallergi og matvareallergier. Andelen med matvareallergi er imidlertid liten.

Hva kan forverre plagene?

De som har atopisk eksem er ofte klar over at enkelte ting kan forverre utslettene. De som har allergier kan allergener (det de reagerer på) være pollen, midd/støv, dyrehår og matvarer som nøtter, egg, hvete osv.  Noen kan bli verre ved temperatursvingninger som kulde og varme og tørr luft.  I tillegg er det mange som reagerer på kontakt med såper, kjemikalier, ull og syntetiske/ grove tekstiler.  Mange blir blir også verre i perioder med stress eller følelsesmessige belastninger.

BEHANDLING AV ATOPISK EKSEM

Behandling av atopisk eksem kan være veldig krevende og frustrerende. Spesielt å se små barn lide, er uutholdelig.  Vi kan ikke gå inn på alle behandlinger her, fordi det det er mange ting som kan hjelpe, men det frustrerende er jo at det er mye, som ikke hjelper.

Men det er noen “regler” man kan følge.

Siden hudbarrieren er svekket og man opplever fuktighetstap, som igjen kan ødelegge balansen i huden og gjøre den mer sårbar, bør det å forsterke og behandle hudbarrieren være  i fokus.

I tillegg bør man unngå triggere, som nevnt ovenfor.

Vi har veldig tro på (og ser effekt fra tilbakemeldinger) at å unngå syntetiske og kjemiske former, i alt fra hudpleie, såper/vask, (også klesvask) og i klær er viktig fordi det kan skade hudbarrieren (spesielt en sårbar hud) og det inneholder irrtanter og allergener.  Man må være obs på triggerne og unngå dem. (og igjen vi vet at det kan være frustrerende fordi det ikke er så lett å identifisere dem).

Kryssallergier er også noe som kan trigge, så hvis du er du allergisk mot nøtter, kan det være en ide å holde seg unna epler (selv om du ikke er allergisk mot det), fordi det er en vanlig kryssallergi. (google kryssallergier).

Silvya Pavlova med sin sønn, som led av atopisk eksem.

HVA KAN HUDPLEIE GJØRE FOR ATOPISK EKSEM?

Vi jobber jo med hudpleie, så derfor vil resten av dette blogginnlegget handle om hva hudpleie kan gjøre.

 • Fuktighetsbehandling
 • Forsterke og beskytte hudbarrieren
 • Lindre
 • Antiinflammatorisk /betennelsesdempende
 • Unngå ingredienser som klør og svir (bla syrer).
 • Bruk naturlige produkter og de som inneholder mye kjemikalier

Siden kjemikalier, såper og mange stoffer i konvensjonelle produkter er noe som kan trigge både atopisk eksem og andre inflammatoriske hudsykdommer, mener jo vi at det generelt er viktig å holde seg unna alt sånt.

MEN det er selvsagt ingredienser i naturlige produkter, man også bør holde seg unna, som sitrussyrer ol, som svir og som er ubehagelig + andre ting som nevnt over. Det bør handle om å styrke og beskytte hudbarrieren og bruke produkter som gir fuktighet, som holder på fuktighet og som holder den inne i huden, uten at det ligger et lokk utenpå, som “kveler” huden helt. Den må få “puste”. Det er noen naturlige “tykkere” kremer og balsamer som kan brukes for å forsegle fuktigheten inne i huden, men de bør være naturlige og ikke “blokkere” slik en del konvensjonelle ingredienser gjør.
 
Se etter hudpleieprodukter, såper, shampoo som har naturlige ingredienser, som er spesielt utviklet for en sensitiv og utsatt hud. Voksne kan også bruke produkter utviklet for babyer og barn i dette tilfelle. Barneserien til Wooden Spoon er 100% naturlig og passer for selv den mest sensitive babyhuden (og atopisk eksem).

TIPS FOR DEG MED ATOPISK EKSEM

 • Hold fuktighetsbalansen optimal med rene fuktighetsprodukter, og tilfør gjerne fuktighet gjennom dagen. Hyaluronsyre, Aloe Vera, Seaweed,  Agurk.
 • Hold huden ren og bruk milde, fuktighetsbevarende renseprodukter, som ikke stripper huden for de naturlige oljene som er i huden fra før. (kunstige såper og SLS er kjent for å strippe huden og kan gjøre dette vondt verre).
 • Ikke bruk for varmt vann, og heller ikke altfor kaldt.
 • Klapp huden tørr, ikke gni
 • Babyer og barn kan bruke vanter, for at de ikke skal klø seg på natten/dagen. det å klø/stratche på huden kan gjøre det verre.
 • Bruk løse klær, rene klesfibre som økologisk bomull eller bambus.
 • Fuktighetskremer er ikke bare fuktighetskremer. MANGE konvensjonelle fuktighetskremer inneholder emulsjoner og kunstige fuktighetsbærere, som ikke gjør noen verdens ting for huden. Bruk ekte, naturlige fuktighetsgivende ingredienser.
 • Unngå syrer og SLS i shampooer, brukt helst naturlige shampooer med velgjørende oljer og ingredienser, som ivaretar hudbarrieren og hodebunnen.
 • Kjemiske vaskemidler og renser inneholder “hudstrippende” ingredienser og allergener, spesielt for en utsatt hud. Unngå alkohol i hudpleierenser.
 • Er man mye plaget, kan oljebad være effektfullt for å stille kløe og gi huden mer fuktighet og antioksidanter, og styrker hudbarrieren. (ikke for varmt eller kaldt) Bruk rent vann med noen dråper oljer, unngå såper. Oljer binder fuktighet i huden, og finnes naturlig i huden vår.
 • Å tilføre naturlige velgjørende oljer kan være lindrende, beskyttende og behandlende. Husk at oljene må være 100% naturlige, ellers mister de sin funksjon. Bruk gjerne lindrende oljer som Oat Oil, Vitamin E-, Calendula- og Kamille oljer/ekstrakter. Tamanu Oil, Marula Oil er også veldig reparerende.
 • Bruk produkter som ikke bare tar vare på huden, men også naturen. Den arver også disse irritantene, som sprer seg og som gjør miljøet vårt “surt”. Irritasjon og sensitivitet er økende blant befolkningen og vi kan unngå at våre barn og barnebarn får hudsykdommer også, ved å tenke litt lenger.

SÅ ET TIPS TIL DEG MED ATOPISK EKSEM. ENDELIG HAR DET KOMMET EN 100% NATURLIG BEHANDLING.

Wooden Spoon har utviklet to produkter spesielt for atopisk eksem. Det er et 100% naturlig alternativ til de medisinske behandlingene, som er kjent for at de inneholder kortikosterioider og antihistaminer- og ikke minst melke- og sitrus syrer som gjør at disse kremene svir og medfører mye unødvendig ubehag.

Microsilver A- Cream og Oatmeal A Cream.

Microsilver A – Cream er den mest behandlende av disse to med mikrosølv og kollodial havre og bioaktive oljer. Den er svært beskyttende, reparerende og anti inflammatorisk effekt. Oatmeal A Cream er gjerne noe du kan bruke hele tiden, oså når det ikke er utbrudd. Den er veldig reparerende, fuktighetsgivende og beskyttende for hudbarrieren, med kollodial havre som virkestoff. Begge kan brukes både av babyer og voksne.

Les mer om Wooden Spoon Mikrosilver A – Cream her >>

Håper dette var til hjelp. 🙂

Åse

PRODUKTER SOM ER OMTALT I DETTE INNLEGGET.

AKTUELLE BLOGGINLEGG SOM KAN VÆRE NYTTIG FOR DE SOM HAR ATOPISK EKSEM (OG ANDRE IRRITASJONER I HUDEN).

Slik styrker du hudbarrieren – hudens første forsvarslinje

Noen ganger svekkes hudbarrieren og vi opplever tørr hud, kviser, rødhet og irritasjon, at huden...

Les mer Les mer
Naturlig, effektiv pleie for atopisk eksem, Microsilver A-Cream

Endelig en 100% naturlig og effektiv krem for behandling av atopisk eksem. Inneholder microsølv og...

Les mer Les mer
Uansett om du vet hva hyaluronsyre er eller ikke, bør du lese dette

Vet du hva hyaluronsyer er, eller ikke... det er noe av det viktigste du tilfører...

Les mer Les mer
0
LAGT I HANDLEKURVEN